Bas en Jan Willem.
Volledig scherm
Bas en Jan Willem. © Facebook

Geen stage voor Bas (25), want hij heeft een vriend

Na twee succesvolle gesprekken leek een stageplek bij het tuin- en dierenbedrijf A. Th. De Boer rond voor de 25-jarige Bas van der Meer uit het Friese Drachten. Maar woensdag wees het christelijke bedrijf hem alsnog af. De reden? Hij heeft een vriend. ,,Ze keken niet naar wie ik ben, maar naar wát ik ben.'' Bas gaat aangifte doen tegen het bedrijf, dat zelf niet op de kwestie wil ingaan.

Quote

Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, kunnen we je niet aannemen

A. Th. De Boer
Bas.
Volledig scherm
Bas. © Facebook
Quote

Het gezin van mijn vriend is ook christe­lijk, maar zij zeggen zich te schamen om christen te zijn

Bas van der Meer

Bas was na meerdere 'supergoede' gesprekken 'zo goed als aangenomen' voor zijn marketingstage, vertelt de student Small Business & Retail Management aan deze site. De 'perfecte' stageplek was speciaal voor hem gecreëerd, omdat zijn vader een bekende is van de organisatie. De vergoeding was al besproken en het bedrijf had aangekondigd hem 'als collega' te zien. Bas, die al negen jaar uit de kast is en sinds twee jaar een relatie heeft met Jan Willem (21), kon niet wachten om te beginnen.

Zijn euforie sloeg woensdag om in bitter ongeloof toen hij een e-mail kreeg waarin het bedrijf hem alsnog afwijst. De organisatie had zijn Facebookprofiel bezocht en gezien dat Bas een relatie heeft met een man. Het probleem is niet dat Bas homo is. De 'kink' is dat hij zijn geaardheid openlijk 'uitleeft' nu hij een vriend heeft, benadrukt de organisatie in het bericht dat in handen is van het AD.

,,Wij zijn een Christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen'', schrijft de organisatie. ,,Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, maar wel afkeurt, en voor ons zijn Woord als richtsnoer geldt, kunnen we je (daar ik Hem meer gehoorzaam wil zijn dan mensen) niet aannemen.'' Er is volgens het dieren- en tuinbedrijf een 'meningsverschil' ontstaan waarin de partijen zich niet kunnen 'verenigen'.

,,Het is nodig op dit moment dat wij kleur bekennen en dat is niet iets wat je zo even doet Bas, dat weet jij denk ik heel goed, beter dan ik in ieder geval. Het is echter wel zo dat wij met dit besluit meer vrede hebben'', schrijft de eigenaar van het bedrijf.

Quote

Het is nodig dat wij kleur bekennen en dat is niet iets wat je zo even doet Bas, dat weet jij denk ik heel goed, beter dan ik in ieder geval

A. Th. De Boer

Hoe sterk is Bas’ zaak?
Heel sterk, aldus een juridisch deskundige. Volgens de wet mag je geen onderscheid maken op basis van bijvoorbeeld geslacht of geaardheid. De deskundige is er vrijwel zeker van dat het bedrijf op de vingers wordt getikt als Bas naar het College voor de Rechten van de Mens stapt.

Het College kan geen straffen uitdelen, maar een uitspraak kan wel goed van pas komen in de rechtszaal, als Bas aangifte doet. Mocht het zo zijn dat Bas studievertraging oploopt door het mislopen van de stage, kan hij – met de uitspraak van het College – een schadeclaim indienen.

Quote

Ik wil hier aandacht voor creëren - voor anderen, voor de toekomst

Bas van der Meer

Verdrietig en boos
Bas kon zijn ogen niet geloven. ,,Ik was verdrietig en boos tegelijk'', zegt hij aangeslagen. ,,Ze kijken niet naar wie ik ben, maar naar wát ik ben.'' Hij wist dat het bedrijf christelijk is - de website is op zondag 'gesloten' - maar dit had hij 'anno 2015' nooit verwacht.

De normaal zo nuchtere en gesloten Fries besloot zijn verhaal openbaar te maken op zijn Facebookpagina. Hij is overweldigd door alle steun van bekenden en wildvreemden. ,,Het gezin van mijn vriend is ook christelijk, maar zij zeggen zich te schamen om christen te zijn'', zegt Bas.

Hij gaat nu aangifte doen tegen het bedrijf en overweegt ook een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens. ,,Mensen worden te makkelijk weggestuurd op basis van bijvoorbeeld geaardheid of huidskleur. Daar wil ik meer aandacht voor creëren - voor anderen, voor de toekomst.''

Reactie A. Th. De Boer
Hendrik de Boer, eigenaar van A. Th. De Boer, wil niet op de kwestie reageren. Hij noemt het 'triest' en 'laag' dat deze situatie in de media komt en wil de kwestie indien nodig één-op-één bespreken met Bas zelf. De Hanzehogeschool in Groningen, waar Bas studeert, is de zaak aan het uitzoeken. Indien het verhaal op zijn Facebookpagina klopt, vindt de school het 'belachelijk' dat dit in deze tijd kan.