Geen strafblad meer bij coronaboete, ook voor oude gevallen
Wie een boete krijgt of heeft gekregen voor het overtreden van de coronaregels, krijgt niet langer ook een strafblad. Dat wil minister Ferd Grapperhaus (Justitie) morgen bekendmaken, bevestigen ingewijden aan deze site.
Coronaboetes worden met het voornemen uitgesloten van de regel dat alle boetes van meer dan honderd euro leiden tot een justitiële aantekening. De regel geldt nu bijvoorbeeld nog voor de forse boete voor het niet naleven van de 1,5 meter afstand, die maar liefst 390 euro kost. Coalitiepartijen willen dat die boete omlaag gaat, omdat ze niet in verhouding zou staan tot het vergrijp.
Het besluit zou met terugwerkende kracht gaan ingaan: voor mensen die al een boete hebben gekregen, geldt dat zij er later geen last van zullen ondervinden als ze een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. De ministerraad moet formeel nog wel met het voorstel akkoord gaan.
Gevolgen
De boetes zijn al langer onderwerp van felle discussie in de Tweede Kamer, omdat mensen er lange tijd serieuze gevolgen van kunnen ervaren, zoals bij sollicitaties. Ook kan een strafblad problemen geven voor mensen in bepaalde beroepen, als ze op reis willen of bij het afsluiten van een verzekering.
De Kamer zei tijdens het debat met minister Grapperhaus, die zelf tijdens zijn bruiloft ook de regels overtrad, al van het strafblad bij coronaboetes af te willen. De minister wil daar nu dus gehoor aan geven. Veel mensen hadden al beroep aangetekend, omdat ze vinden dat ze onterecht zijn beboet.
Grapperhaus leek zelf in eerste instantie weg te komen met de overtreding, maar ontving later alsnog een boete én strafblad voor het houden van onvoldoende afstand tijdens zijn bruiloft.
Bekijk al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuw ontvangstcentrum voor asielzoekers in Alkmaar moet Ter Apel ontlasten
Het voormalig Belastingkantoor in Alkmaar moet een nieuwe ontvangstlocatie voor asielzoekers worden. Zo moet het aanmeldcentrum Ter Apel worden ontlast. Daar sliepen afgelopen zomer honderden mensen buiten omdat er binnen geen plek meer was. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Mogelijk duizenden banen weg bij Philips: ‘Denk dat ontslagen vooral bij management zijn’
De ene reorganisatie is nog niet afgelopen of de volgende dient zich alweer aan bij Philips. Wordt het ooit nog rustig bij het bedrijf? -
Uniek vonnis Sanderink: niet eerder werd eigenaar zo radicaal verbannen uit eigen bedrijf
De omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt definitief verbannen bij zijn ict-bedrijf Centric. Hij is niet langer welkom bij aandeelhoudersvergaderingen van het bedrijf, waarvan hij de enige aandeelhouder is. Dat vonniste de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam vandaag. -
met video
Minister Kuipers verhoogt prijs van medicijnen waar weinig aan verdiend wordt
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verhoogt de maximale prijs van medicijnen waar relatief weinig aan wordt verdiend met 15 procent. Dit moet leveranciers aanmoedigen om deze geneesmiddelen beschikbaar te houden voor Nederlandse patiënten.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Minister De Jonge draagt deel taken over
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zal een deel van zijn taken overdragen aan de andere bewindslieden op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het takenpakket van de vicepremier wordt wat verlicht nu hij steeds meer tijd kwijt is met de aanpak van de coronacrisis. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.