Volledig scherm
Videostill van Berendsen en Spiegel uit hun videoboodschap op YouTube 10 dagen geleden. © AFP

Geen teken van gijzelaars Jemen na verstrijken ultimatum

Tien dagen hadden gijzelaars Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen in Jemen om de eisen van hun ontvoerders in te willigen. Het ultimatum is geruisloos verstreken, maar nog altijd zijn ze niet vrij. Ondertussen nemen steeds meer vooraanstaande Jemenieten het publiekelijk voor hen op.

Volledig scherm
Een journalist in Jemen passeert een poster waarop Spiegel staat afgebeeld tijdens een protest waarbij om de vrijlating van het Nederlandse stel wordt gevraagd. © EPA

Een van de mensen die solidair zijn met Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen is de in Jemen zeer bekende journalist Abdulelah Haider Shaye. Hij was in 2010 korte tijd zelf ontvoerd nadat hij interviews publiceerde met al-Qaedaleiders en kritische verhalen schreef over een bombardement waarbij Amerikaanse wapens zouden zijn gebruikt.

Terrorisme
Shaye werd vanwege zijn contacten beschuldigd van terrorisme en zat daarvoor 3 jaar in de gevangenis. Gisteren kwam hij vrij. 'Ik voel het lijden van Judith nu,' liet hij aan vrienden weten.

Een heel belangrijk signaal, zegt vriend en journalist Nasser Arrabyee. 'Hij is hier zeer bekend en heeft contacten met al-Qaeda. Als zij Judith hebben ontvoerd is dit een heel belangrijke boodschap aan hen dat ze zo snel mogelijk moet worden vrijgelaten,' zo meldt het AD vandaag.

Eind vorige week toonde ook al Nobelprijswinnares voor de Vrede Tawakkul Karman zich solidair. Ze riep president Saleh persoonlijk op ervoor te zorgen dat het tweetal veilig vrijkomt. 'Is het niet voor Judith, doe het dan omwille van de reputatie van Jemen die verslechtert met elke dag dat deze ontvoering duurt.'

Videoboodschap
Judith Spiegel en Boudewijn Berendse lieten twee weken geleden voor het laatst van zich horen in een emotionele videoboodschap. Daarin riepen ze familie, media en Nederlanders op om in actie te komen. Sindsdien is niets meer van hen vernomen. Ook over de onderhandelingen is veel onduidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat er niets over los.

De steun uit het eigen land kan volgens ontvoeringsdeskundige Hans Slaman van het bureau International Security Partners een enorme opsteker zijn om hen vrij te krijgen. Slaman voerde in het verleden zelf onderhandelingen met ontvoerders. 'Als de eigen bevolking er schande van spreekt, is dat wezenlijk anders dan wanneer dat vanuit Nederland gebeurt,' zegt Slaman.

Volgens hem geeft dit aan dat het Robin Hood-achtige karakter minder wordt. 'Lokale bewoners zouden wellicht sympathie op kunnen brengen voor de gijzeling van deze Europeanen vanuit de gedachte dat die rijken in het Westen toch geld zat hebben. Dus laat ze maar betalen. Maar als landgenoten de actie publiekelijk afkeuren en aangeven dat dit slecht is voor de reputatie van hun prachtige land, dan zou dat een positief effect kunnen hebben.'