Een politieagent met 'coronahelm' in Chennai (India) spreekt een gezin toe . India is in lockdown.
Volledig scherm
Een politieagent met 'coronahelm' in Chennai (India) spreekt een gezin toe . India is in lockdown. © AFP

Geen tijd om alles te lezen? Met deze corona-update ben je in één minuut weer bij

De nieuwsstroom over het coronavirus is amper bij te benen. In dit artikel brengen we kort het belangrijkste nieuws in een overzicht. Dit bericht wordt gedurende de dag bijgehouden. 

- De afgelopen 24 uur zijn er 132 mensen overleden aan het coronavirus. Daarmee komt het dodental op 771. Het totaal aantal positief geteste patiënten is met 1104 gestegen naar 10866. De werkelijke groep besmette mensen is vermoedelijk groter, lang niet iedereen wordt getest. Er zijn nu 3483 mensen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis (een toename van 529). Er liggen ruim 1000 patiënten op de intensive care. 

- Het aantal coronapatiënten op de ic stijgt ook fors. Er liggen ruim 1000 coronapatiënten op de afdelingen voor intensieve zorg. De ic-capaciteit is fors opgeschroefd naar 1600 nu (waarvan 1100 voor corona), en moet aan het eind van komende week 2000 plekken tellen. Toch zijn er zorgen om de IC-capaciteit.

- De regering trok maandag de teugels nog wat strakker aan om verspreiding van het corinavirus tegen te gaan: alle samenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Overtreders riskeren forse boetes van 400 euro tot zo'n 4.000 euro. De maatregelen lijken te werken: op de stranden was het zaterdag en zondag een stuk rustiger dan een week eerder. 

- Het devies is nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als thuiswerken niet kan, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen mag maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter). Bij gezinnen waarvan één lid koorts heeft, geldt: iedereen blijft thuis. Moeite met thuiszitten? Met deze verhalen kom je deze periode door.

Lees al onze verhalen in het coronadossier.

In onderstaand dashboard meer informatie over het verloop en de besmettingen per gemeente (klik in onze app halverwege de scrollbar om te scrollen):

Je kunt ook luisteren naar een corona-onverzicht, de podcast Achter het Verhaal staat deze weken volledig in het teken van de virusuitbraak:

Een Thaise militair ontsmet de bureaus van een departement in Bangkok.
Volledig scherm
Een Thaise militair ontsmet de bureaus van een departement in Bangkok. © AFP

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

Een medewerker van het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid sproeit desinfectiemateriaal over een man en zijn hond, in de hoofdstad Rabat.
Volledig scherm
Een medewerker van het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid sproeit desinfectiemateriaal over een man en zijn hond, in de hoofdstad Rabat. © AFP
 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”