Geen vaccinatieplicht, maar ‘onacceptabel’ als ziekenhuispersoneel het niet doet
CoronavirusZorgpersoneel dat zich straks weigert te laten vaccineren tegen corona, kan een verbod krijgen om op bepaalde afdelingen te werken. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen noemt niet inenten ‘onverstandig en onacceptabel’. Maar een vaccinatieplicht komt er in Nederland niet.
Delen per e-mail
Een woordvoerder van minister De Jonge van Volksgezondheid laat weten dat het kabinet niet zal overgaan tot verplichte inenting, als er straks een goed werkend coronavaccin is. ,,Daarover bestaat geen enkele discussie.”
Werkgevers mogen in Nederland ook geen vaccinatie van een werknemer eisen. ,,Maar als er eenmaal een goed vaccin is, zouden wij het onverstandig en onacceptabel vinden als personeel dat niet zou nemen”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De NVZ pleit voor een ‘dringend advies’ aan zorgpersoneel. ,,Doordring ze ervan dat vaccinatie veiliger is voor henzelf, voor patiënten en collega’s.”
Jean-Luc Murk, arts-microbioloog bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, stelt dat personeel dat zich niet laat inenten, de toegang geweigerd kan worden tot bepaalde afdelingen, zoals de ic. Dat bevestigt arts-microbioloog Andreas Voss van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. ,,Als een kleine groep niet voor vaccinatie kiest, kun je hen uitsluiten van directe patiëntenzorg. Maar dan moet je wel genoeg ander personeel hebben.”
Spanningsveld
Murk begrijpt dat personeel vragen heeft over de vaccins, nu die in recordtijd worden ontwikkeld. ,,Dat geeft natuurlijk een enorm spanningsveld. Als ziekenhuis zie je graag dat personeel een vaccin neemt, maar de zorgen begrijp ik ook. Daarom is het essentieel dat er pas een vaccin op de markt komt als het écht veilig is.”
De NVZ pleit overigens niet meteen voor een ‘werkverbod’, stelt de woordvoerder. ,,Technisch gezien is het personeel op een IC zo goed beschermd dat er geen overdracht van het virus zou kunnen plaatsvinden.”
Lees onder de video alles over het fenomeen vaccinatieplicht. Hoe gaan andere landen ermee om? Hoe denkt hoogleraar Anke Huckriede erover? En we spreken de bekende vaccinatiescepticus Frank Ruesink. ,,Het voelt als één groot medisch experiment, daar wil ik geen deel van uitmaken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUManalyse
Plots kwam het besef dat corona blijft: ‘Zondag zei Van Dissel: leer ermee leven’
Premier Rutte wil ‘samen naar de eindstreep’ van de coronacrisis. Maar onderweg maakt zijn kabinet soms rare bochten. De avondklok blijft, kappers gaan voor universiteiten. Hoe kwam deze gewaagde versoepelingsstap tot stand? -
PREMIUMvideo
Frank Jansen is bekroond tot meest gemiddelde man van Nederland: 'Nee, ik hoef niet overal de beste in te zijn’
Het zou je maar overkomen: in álles gemiddeld zijn. Een topprestatie zou je denken, maar verdient het wel een Nobelprijs om als ‘volstrekt gemiddeld’ betiteld te worden? Frank Jansen uit Wijchen is de ‘gelukkige’. -
OMT-ADVIES/VIDEO
Hugo de Jonge kondigt grof geschut aan: in de loop van de lente 2,5 miljoen prikken per week
In de race tussen het virus en zijn bestrijders kondigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) grof geschut aan: hij bereidt nu grootschalige vaccinatie voor om maximaal 2,5 miljoen inentingen per week te zetten vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’. Ook het testen moet massaler: de PCR-capaciteit moet naar dagelijks 200.000 tests. -
PREMIUM
Coronavaccin mogelijk nog dit jaar op de markt: ‘De ontwikkelingen gaan snel’
Mogelijk komt er dit kalenderjaar tóch een vaccin tegen het coronavirus op de Europese markt. Dat stelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat gaat over de toelating van potentiële vaccins binnen de EU. -
Meeste Nederlanders willen zich laten inenten tegen coronavirus
Een deel van de Nederlanders wil zich niet laten inenten als er een goed werkend vaccin tegen corona beschikbaar komt, of twijfelt daar nog over. De meeste Nederland willen dit wel. Dit meldt Nieuwsuur op basis van een enquête die onderzoeksbureau Ipsos in opdracht uitvoerde.
-
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien. -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld.