Volledig scherm
© ANP

Geen vertrouwen in rapport PVV over terugkeer gulden

Een meerderheid van de Nederlanders heeft geen vertrouwen in het rapport van de PVV over terugkeer van de gulden. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond onder ruim 1200 mensen, die in handen is van NU.nl.

Volgens PVV-leider Geert Wilders blijkt uit zijn onderzoek dat het voor Nederland beter is om de gulden weer in te voeren.

Maar 56 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat het een ondeugdelijk onderzoek is. Met name linkse kiezers vertrouwen het niet: 83 procent van de mensen die in 2010 GroenLinks stemden en 76 procent van zowel PvdA- als D66-kiezers vinden het een slecht rapport. De SP-stemmers oordelen milder. Daarvan vindt 54 procent dat het geen goed onderzoek is. Ook een meerderheid van de VVD- en CDA-stemmers oordelen negatief, met respectievelijk 61 en 57 procent.

De PVV-kiezers staan wel achter het onderzoek: 66 procent oordeelt positief, tegen 9 procent negatief. Op de vraag wat mensen zouden stemmen als er nu een referendum wordt gehouden over terugkeer naar de gulden, antwoordt bijna twee derde dat ze tegen zouden stemmen. Alleen PVV- en SP-stemmers zijn voor het herstel van de oude Nederlandse munt.