Volledig scherm
Activist Abulkasim Al-Jaberi. © anp

Geen vervolging in 'fuck de koning'-zaak

UpdateActivist Abulkasim Al-Jaberi wordt niet meer vervolgd omdat hij tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet 'Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis' heeft gezegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekendgemaakt. ,,De politie en het OM hebben hun spierballen getoond, maar de intimidatie heeft niet gewerkt.''

Volledig scherm
© anp

Het OM heeft besloten de zaak te seponeren omdat de uitlatingen niet strafbaar zijn. Het gaat ervan uit dat Al-Jaberi (26) zijn uitspraken deed 'binnen de context van het publieke debat'. Hij had zich na zijn aanhouding beroepen op zijn zwijgrecht en pas begin mei via zijn advocaat laten weten in welk licht hij de uitspraken had gedaan.

Intocht
Het OM besloot daarop de vervolging te heroverwegen. Het onderzoek dat daarop volgde, had volgens het OM achteraf gezien eerder moeten worden gedaan. ,,Voorafgaand aan het opleggen van de strafbeschikking.'' De verklaring van Al-Jaberi dat hij tijdens de demonstratie een verband had gelegd tussen Zwarte Piet en het slavernijverleden van Nederland, het koningshuis en racisme, kan het OM niet bevestigen of weerleggen. Dat is dan ook de reden voor het sepot.

Al-Jaberi werd opgepakt tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam op 16 november. Hij demonstreerde daar tegen Zwarte Piet en slavernij. Het OM had hem een boete van 500 euro gegeven, maar Al-Jaberi verzette zich daartegen. Daarom maakte justitie een paar weken geleden bekend dat hij voor de rechter zou moeten komen, wat tot veel ophef leidde. Al-Jaberi zou worden vervolgd voor majesteitsschennis. Daar staat maximaal vijf jaar gevangenisstraf op, of een boete tot 20.250 euro.

'Overwinning'
De activist reageerde vandaag opgetogen. ,,In mijn zaak was maatschappelijke druk nodig om een sepot af te dwingen na een arrestatie die nooit had mogen plaatsvinden. De politie en het OM hebben hun spierballen getoond, maar de intimidatie heeft niet gewerkt. Dat vier ik als een overwinning.''

,,De beslissing heeft ons een beetje vrijer gemaakt'', zei zijn advocaat Willem Jebbink ,,Wie kritiek heeft op het gezag, moet die kunnen uiten zonder bang te zijn daarvoor in de cel te belanden. Ook als daarvoor kwetsende of schokkende woorden worden gebruikt.''

Volledig scherm
© anp

'Buiten alle proporties'
Aanvankelijk noemde het OM de woorden van de activist beledigend voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Advocaat Jebbink zei dat het 'buiten alle proporties' was dat Al-Jaberi werd gearresteerd. ,,Hij werd door de politie van het podium gehaald. Politie en OM snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid.''

Koning Willem-Alexander liet zich vorige week uit over de kwestie. In gesprek met Amerikaanse journalisten zei hij dat hij als persoon uiteraard een mening heeft, maar die als koning niet kan uiten.

Niet uniek 
De vervolging van Al-Jaberi wegens majesteitsschennis is niet uniek. In de jaren 2010 tot en met 2013 heeft het Openbaar Ministerie zo'n tien keer vervolging ingesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In ongeveer de helft van de gevallen werd de zaak door het Openbaar Ministerie zelf afgedaan, met bijvoorbeeld een door het OM opgelegde boete. Vijf keer heeft de rechter zich erover gebogen.