Volledig scherm
Justitie seponeert de aangiftes die journalist Jelle Brandt Corstius en tv-producent Gijs van Dam tegen elkaar hebben gedaan. © ANP (fotomontage)

Geen vervolging in verkrachtingszaak Brandt Corstius

UpdateJustitie seponeert de aangiftes die journalist Jelle Brandt Corstius en tv-producent Gijs van Dam tegen elkaar hebben gedaan. Brandt Corstius beschuldigde Van Dam vorig jaar november van verkrachting, waarop Van Dam aangifte tegen de journalist deed van smaad en laster.

De zaken zijn afzonderlijk van elkaar onderzocht, met dezelfde uitkomst. De officier van justitie in Den Haag ziet niet genoeg aanknopingspunten voor Brandt Corstius' beschuldiging dat de tv-producent hem in 2002, toen hij stage liep bij tv-programma Barend & Van Dorp, heeft gedrogeerd en tot seks heeft gedwongen.

,,Er is geprobeerd om zestien jaar na dato toch zo veel mogelijk getuigen te horen, onder anderen mensen die destijds bij het televisieprogramma werkten waaraan zowel Brandt Corstius als Van Dam waren verbonden in die tijd. Ook zijn mensen uit de privésfeer gehoord", is te lezen in de verklaring van justitie. Het leverde onvoldoende aanknopingspunten op. 

Volledig scherm
© ANP

Kort voor zijn aangifte deed Brandt Corstius zijn verhaal geanonimiseerd in dagblad Trouw. Hij schreef toen nog geen aangifte te kunnen en willen doen. ‘Het is zijn woord tegen het mijne'.  Hij noemde niet de naam van de producent die hem zou hebben verkracht. Ook stonden er weinig andere details in zijn artikel die naar Van Dam konden leiden. Brandt Corstius zijn krantenartikel als bijdrage aan het maatschappelijke #MeToo-debat over seksueel wangedrag.

Gijs van Dam

Volledig scherm
Gijs van Dam in februari van dit jaar bij de Raad voor de Journalistiek. Daar stond de beschuldiging van programmamaker Jelle Brandt Corstius aan zijn adres over seksueel misbruik op de agenda. © ANP

Nadat hij met het verhaal in de media kwam, deed Van Dam in Amsterdam al aangifte van smaad en laster. Volgens Van Dam zou het geanonimiseerde media-statement van Brandt Corstius te makkelijk tot zijn naam zijn te herleiden. Hoewel Brandt Corstius de naam van Van Dam niet noemde, schoof de producent zelf aan in de talkshow van Jeroen Pauw. Hij erkende eenmalig seks gehad te hebben met Brandt Corstius, maar stelt dat dit geheel vrijwillig verliep.

Justitie onderzocht de afgelopen maanden de aangifte van Van Dam en constateert dat juridisch geen sprake is van smaad. Dat is alleen zo als iemand 'opzettelijk iemands eer of goede naam aantast' en dat is niet het geval, oordeelt het OM. Volgens justitie stonden er in het verhaal van Brandt Corstius weinig details die leidden naar Van Dam. Ook weegt zij mee dat Brandt Corstius zijn kranten-artikel schreef in het kader van het #MeToo-debat.

'Geen seconde spijt'

Brandt Corstius zegt in een reactie 'geen seconde spijt' te hebben van zijn verhaal in Trouw. ,,Ik wist dat mijn zaak na zestien jaar niet gemakkelijk te bewijzen zou zijn. Sterker nog: het was juist een van de redenen dat ik in mijn publicatie in Trouw van 23 oktober de naam van mijn verkrachter niet genoemd heb. En ja, het is uiteraard frustrerend om voor leugenaar te worden uitgemaakt op de nationale televisie. Het is, zoals ik al in Trouw schreef, 'mijn woord tegen het zijne'.''

Voor Van Dam komt het sepot niet als een verrassing. ,,Dat het OM die aangifte seponeert, lag voor ons in de lijn der verwachting", meldt zijn advocaat Peter Plasman. ,,We wisten dat er uit het kennelijk zeer uitgebreide onderzoek naar die aangifte geen bewijs zou komen.''

Dat ook de aangifte van Van Dam tegen Brandt Corstius wegens smaad niet tot vervolging leidt, verrast de aangevers wel. Plasman: ,,Daarvan hadden we verwacht dat het OM genoeg bewijs zou zien voor een zaak." De tv-producent en zijn raadsman nemen de komende dagen de tijd de uitgebreide motivering van het OM voor het seponeren van de smaad-aangifte te bestuderen. Mocht daar aanleiding toe zijn, dan kan Van Dam via een artikel 12-procedure bij het gerechtshof proberen alsnog vervolging af te dwingen.

OM Den Haag on Twitter

Geen vervolging in zaken Brandt Corstius en Van Dam https://t.co/Ta7qdiWWCJ

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.