Volledig scherm
Diederik Samsom. © ANP

'Geen wapenwedloop in strijd tegen radicalisering'

PvdA-leider Diederik Samsom wil geen ,,politieke wapenwedloop van flinke voorstellen'' in de huidige strijd tegen jihadisme en radicalisering. Hij zei dat vandaag in het Kamerdebat over de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs.

Quote

Tussen de vijfhonderd en duizend politiemensen en marechaussees met zwaardere bewapening snel beschikbaar

Jaap Timmer, Vrije Universiteit van Amsterdam

Samsom nam daarmee afstand van coalitiegenoot de VVD, die de afgelopen dagen bij monde van fractievoorzitter Halbe Zijlstra onder meer pleitte voor zwaardere bewapening voor agenten die objecten als synagoges beveiligen.

Samsom wil het kabinet de ruimte geven door te gaan met het actieprogramma tegen jihadisme van vorig jaar augustus. Hij riep wel op tot ,,grote zorgvuldigheid'' bij maatregelen die onze vrijheid beperken. ,,Zoals een medicijn bij juiste dosering het virus doodt, maar bij overdosis het lichaam. En onze open vrije democratie is een kwetsbaar lichaam.''

Gerechtvaardigd
Sommige voorstellen van het kabinet vindt ook de PvdA zwaar. Het gaat onder meer om het plan om jihadisten hun Nederlanderschap te ontnemen zonder tussenkomst van de rechter. D66 vindt dit een afbraak van de rechtsstaat maar Samsom vindt het wel gerechtvaardigd.

Hij wees erop dat de betrokkene achteraf in beroep kan tegen het besluit, ook al verblijft deze persoon in het buitenland. De grenzen van de rechtsstaat zijn volgens de PvdA-leider de ,,bottom line'' maar daarbinnen zijn alle afwegingen mogelijk.

Genoeg slagkracht
In een reactie op voorstellen van de politiebond ACP zegt veiligheidsexpert Jaap Timmer dat de politie en marechaussee samen genoeg slagkracht hebben om op te treden tegen zwaarbewapende criminelen of terroristen. Ook is de geweldsinstructie voor agenten in Nederland al behoorlijk ruim en volstaat die ook in bijzondere situaties.

,,Bij elkaar opgeteld zijn tussen de vijfhonderd en duizend politiemensen en marechaussees met zwaardere bewapening snel beschikbaar'', aldus de universitair hoofddocent maatschappelijke veiligheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Grof geweld
De Koninklijke Marechaussee heeft een speciale Bijstandseenheid om de openbare orde te handhaven. De Bijstandseenheid (BE) vervangt de ME van de politie als grof geweld wordt gebruikt of als er sprake is van een grote dreiging. Het is daarmee de schakel tussen leger en politie.

De BE beschikt in tegenstelling tot de ME onder meer over pantservoertuigen, waar ook een mitrailleur op kan worden geplaatst. Ook is het lichaam van de met pistoolmitrailleurs bewapende BE'ers veel beter beschermd, met zware kogelwerende vesten en helmen.

Pistoolmitrailleur
De ACP stelde gisteren voor om het aantal mensen van de Mobiele Eenheid (ME) van de politie dat met een pistoolmitrailleur om kan gaan, uit te gaan breiden. Dit om beter opgewassen te zijn tegen mogelijk extreem geweld van criminelen en terroristen.

Volgens Timmer is het nooit voorgekomen dat er te weinig capaciteit is voor politietaken in het 'hogere geweldsspectrum'. Behalve de paar honderd zwaarder bewapende manschappen van de ME zijn er in Nederland namelijk marechaussee-eenheden die in de bres kunnen springen.

Timmer begrijpt ook niet dat de politiebond wil praten over verruiming van de geweldsinstructie. ,,Vergeleken met de buurlanden is die al ruim. Agenten mogen schieten als verdachten ernstige geweldsdelicten plegen of vuurwapengevaarlijk zijn'', zegt hij.