Volledig scherm
20In het laatste weekend voor kerst wordt er volop gewinkeld om alle cadeau's, drank en etenswaren voor de feestdagen in huis te halen. © ANP

Geen witte of groene, maar grijze kerst

Nederland beleeft wederom geen witte kerst, verwachten de meteorologen. ,,Kerst verloopt dit jaar grijs’', meldt het meteorologische bureau Weeronline vandaag. 

Automobilisten die op de ochtend van eerste kerstdag de weg opgaan, kunnen te maken krijgen met slecht zicht door mist. Vooral in het zuiden zal de zon weinig te zien zijn. Ook op tweede kerstdag wordt bewolkt en somber weer verwacht. Het blijft wel droog. 

De laatste witte kerst was in 2010, aldus Weeronline. In het zuidoosten van het land viel hier en daar een pak sneeuw van 20 centimeter.

Flink regenen

Dit weekend moeten we van tijd tot tijd nog flink wat neerslag verwerken, meldt Weerplaza. Vanmiddag gaat het vanuit het westen opnieuw flink regenen als voorlopig de laatste storing ons land bereikt. In de nacht naar morgen wordt het vanuit het noorden droog en gaat het weerbeeld daadwerkelijk veranderen.

Vanaf morgen wordt het namelijk een stuk rustiger. Het wisselvallige weer wordt veroorzaakt door een westelijke stroming waarin zachte en vochtige lucht ons land makkelijk kan bereiken. ,,De maxima zijn daarom ook erg hoog. In het zuiden stijgt het kwik tot 10 graden", weet meteoroloog Raymond Klaassen.

Vanaf morgen wordt het minder zacht en tijdens de kerstdagen moeten we het met maxima doen tussen 5 en 7 graden. ,,Waarden die overigens prima bij deze tijd van het jaar passen”, zegt Klaassen. ,,De belangrijkste reden dat het weer omslaat vanaf morgen is het opbouwen van een hogedrukgebied boven onze omgeving. De kern blijft boven de Benelux en het noorden van Frankrijk liggen en zorgt voor rustig en droog weer.”

Zonnig

Rustig en droog weer wil niet zeggen dat het ook zonnig zal zijn, benadrukt ook Klaassen. De kans op bewolking is groot tijdens de kerstdagen, maar hier en daar zal de zon wel even voor een vriendelijk moment zorgen.”

In het binnenland kan de temperatuur tot iets onder het vriespunt dalen. De maxima liggen tussen 4 en 7 graden. Klaassen: ,,Het eerder genoemde hogedrukgebied blijft ook na de kerstdagen het weerbeeld bepalen en heeft zelfs de intentie nog verder op te bouwen. Het zeer rustige weer blijft hiermee gewaarborgd, maar ook de kans op wolkenvelden. Tijdens de jaarwisseling geeft de barometer bijzonder hoge waarden aan.”