Volledig scherm
Rogier Meijerink van #Geen4MeiVoorMij. © ANP

Geen4MeiVoorMij blaast lawaaiprotest af

UpdateHet lawaaiprotest dat Geen4MeiVoorMij vanavond tijdens de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam wilde houden gaat niet door. 

,,Onze boodschap maakt de meeste impact door nu ons lawaaiprotest af te blazen, ons doel is bereikt,” aldus Rogier Meijerink, woordvoerder van Geen4MeiVoorMij. Hij denkt dat de discussie over het karakter van 4 mei nu op de agenda staat. ,,De beerput is open gebroken, het onderwerp staat op de kaart. Kijk maar wat je er mee doet.”

De rechter verbood de Utrechtse activist Meijerink donderdag om voorafgaand aan de nationale dodenherdenking op de Dam een luchtalarm af te laten gaan. Ook het gebiedsverbod voor de man bleef van kracht. 

Na die uitspraak liet hij nog een heel ander geluid horen. Hij zou sowieso naar de Dam afreizen om te schreeuwen, en 'verstoppertje' spelen voor de politie. Ook was de rechtbank volgens hem een 'koloniaal instituut' waar hij geen respect voor had. ,,Het maakt voor mij geen verschil wat de rechtbank zegt."

Onbeschaamd

De actiegroep verandert overigens niet van standpunt, blijkt uit het persbericht. ,,Onbeschaamd handhaaft het Nationaal comité 4 en 5 mei de koloniale apartheid hiërarchie door ‘alleen de Nederlanders met een Nederlands paspoort te herdenken’ en worden 4 miljoen Nederlandse oorlogsslachtoffers uit onze geschiedenis geweerd. De racistische haat, het dreigende geweld en de institutionele betrokkenheid hebben we voor het nageslacht vastgelegd. Op dat Nederland straks niet kan zeggen 'wir haben es nicht gewusst'. De bal ligt nu bij Nederland om te zorgen dat de dodenherdenking een geschied getrouwe herdenking wordt.''

Bedankt

In het persbericht van Geen4MeiVoorMij wordt Meijerink bedankt voor zijn inzet. ,,Wij danken Rogier voor zijn rol als woordvoerder, als witte man heeft zijn wit privilege ingezet om onze boodschap te injecteren bij witte instituties en witte Nederlanders. Hij heeft voor het overbrengen van onze boodschap zijn hoofd op het hakblok gelegd. Onze groep vertegenwoordigt oorspronkelijke bewoners van Nederlands Indië, Indonesiërs, mensen uit de Indische gemeenschap, andere groepen die geleden hebben onder de invasies en bezetting van Nederland en witte Nederlanders.''