Volledig scherm
© anp

GeenPeil dwingt referendum af met handtekeningenactie

Het comité GeenPeil heeft de benodigde 300.000 handtekeningen binnengehaald voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Volgens het comité gaat dat verdrag de Nederlandse belastingbetaler miljarden euro's extra kosten. Volgens de teller op de website GeenStijl zijn er zondagavond rond 19 uur ruim 443.0000 handtekeningen gezet.

Volledig scherm
© anp

GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van eurofoob Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.

De afgelopen weken hebben de initiatiefnemers met hulp van vrijwilligers campagne gevoerd om handtekeningen te verzamelen. GeenPeil moest voor maandag 28 september 300.000 handtekeningen ophalen om in Nederland een raadgevend referendum te laten organiseren. Het inzamelen van het benodigde aantal handtekeningen is gelukt. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

Nederlanders kunnen in het referendum hun mening geven over het samenwerkingsverdrag dat de EU heeft gesloten met Oekraïne. De Tweede Kamer stemde voor dit associatieverdrag.

Referendum
Sinds 1 juli kan iedere kiesgerechtigde een verzoek indienen bij de Kiesraad over een wet die al wel is aangenomen, maar nog niet in werking is getreden. Om een raadgevend referendum te organiseren zijn minimaal 300.000 geldige verzoeken vereist. De uitslag van zo'n referendum is echter niet bindend. De regering kan na de volksstemming een wetsvoorstel indienen om de wet toch in te laten gaan.

De kosten van een eventueel referendum worden geschat op 30 miljoen euro.

Op de website schrijft GeenStijl: ,,Feit: GeenPeil heeft bij deze stand anderhalf keer méér supporters dan alle politieke partijen tezamen leden hebben.'' Het is de bedoeling om de handtekeningen maandag te tellen en uiteindelijk naar de Kiesraad te brengen. Die maakt dan later bekend of de handtekeningen geldig zijn, en of er een referendum komt.

Quote

Het is een knappe prestatie van GeenPeil dat het zoveel mensen heeft gemobili­seerd

D66-Kamerlid Kees Verhoeven
Quote

Fantas­tisch nieuws, echt geweldig

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders

'Knappe prestatie'
D66-Kamerlid Kees Verhoeven: ,,Het is een knappe prestatie van GeenPeil dat het zoveel mensen heeft gemobiliseerd om te tekenen zodat het referendum er nu dus ook komt. Het referendum is door een initiatiefwet van D66 mogelijk geworden en het is mooi te zien dat daar nu meteen gebruik van wordt gemaakt. Het toont aan dat Europa sterk leeft onder de bevolking en het is nu aan de voorstanders van het verdrag om aan Nederland duidelijk te maken waarom dit verdrag tussen de EU en de Oekraïne een ja-stem verdient. D66 is voorstander van dit verdrag, we zien liever dat Oekraïne samenwerkt met Europa dan onder het juk van Poetin terecht komt.''

PVV-leider Geert Wilders: ,,Fantastisch nieuws, echt geweldig. Ik heb het van het begin af aan gesteund. Prachtig dat het er nu komt. De PVV gaat campagne voeren voor een NEE !''

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: ,,Het CDA vindt het knap dat de initiatiefnemers meer dan 400.000 handtekeningen in korte tijd verzameld hebben. Dat is geen geringe prestatie. Dit betekent dat er een referendum zal plaatsvinden over het associatieverdrag met Oekraïne. Het CDA is voorstander van dat verdrag: Oekraïne en de EU zijn buren en het is goed als zij hun economieën voor elkaar openstellen en nauw met elkaar samenwerken. Maar een associatieverdrag is geen lidmaatschap. Dat is voor Oekraïne niet aan de orde en zou een ander besluit van de regering vergen. Het CDA is geen voorstander van referenda. Maar je kunt niet het hele Nederlandse volk om een mening vragen en daarna zomaar zeggen: we doen er niets mee. Het CDA vindt dus dat de regering de uitslag van dit referendum wel dient te volgen.''

Plasterk reageert na controle door Kiesraad 
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil nu nog niet reageren op het feit dat GeenPeil genoeg handtekeningen heeft verzameld.

Plasterks woordvoerder laat zondag weten dat de minister reageert als de Kiesraad op 14 oktober in een openbare zitting bekend heeft gemaakt of er voldoende geldige stemmen zijn om het referendum uit te schrijven. Als dat het geval is, gaat de eerder al opgerichte referendumcommissie in samenspraak met het ministerie van Binnenlandse Zaken een datum prikken voor het referendum. Die zal naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar zijn.

De referendumcommissie zal zich ook buigen over de exacte formulering die de kiezer bij het referendum wordt voorgelegd. Als de opkomst 30 procent is, is de uitkomst van het referendum geldig. Vervolgens is het aan het kabinet om te beslissen of het de uitspraak van de kiezer overneemt of naast zich neerlegt.