Volledig scherm
© anp

GeenPeil en GeenStijl vragen toch geen subsidie voor referendum

GeenStijl en GeenPeil trekken hun subsidieaanvraag voor het referendum over Oekraïne in vanwege 'juridische haarkloverij'. De referendumcommissie eist bij 103 aanvragen meer informatie, waardoor ze voorlopig kunnen fluiten naar campagnegeld. SP-Kamerlid Harry van Bommel noemt dit 'sabotage' en 'een middelvinger naar de kiezer'.

Quote

Aanvragers worden door juridische haarklove­rij tot wanhoop gedreven

Bart Nijman, GeenStijl

Het is de tweede keer dat indieners van een subsidieaanvraag voor het referendum over Oekraïne geconfronteerd worden met extra administratieve rompslomp, zo onthulde AD.nl eerder. Zo moesten organisaties eerder al meerdere handtekeningen aanleveren, terwijl er op het aanvraagformulier maar plek was voor één krabbel en klopte een postcode niet.

Wanhoop
,,Waar de subsidie bedoeld was voor goedbedoelde campagne-initiatieven, worden aanvragers door juridische haarkloverij tot wanhoop gedreven,'' stelt Bart Nijman van GeenStijl. ,,Er blijft veel te weinig tijd over voor de campagne. Wij dansen niet langer naar de pijpen van de commissie en trekken ons verzoek in.''

Quote

De houding van Plasterk is een middelvin­ger naar de kiezer

Harry van Bommel, SP-Kamerlid

SP-Kamerlid Harry van Bommel is furieus op minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk en noemt dit 'absoluut sabotage'. ,,Het begon al bij het opendoen van minder stemlokalen en nu dit weer. De houding die Plasterk aanneemt is een middelvinger naar de kiezer.''

Zo snel mogelijk
De minister laat weten niet in te willen gaan op de aantijgingen, omdat de referendumcommissie daarover gaat. De commissie verklaart dat sabotage 'niet aan de orde is'. ,,De commissie antwoordt zeer zorgvuldig en zo snel mogelijk,'' aldus woordvoerder Frank Wassenaar.

In totaal zijn er 180 aanvragen ingediend voor een bedrag van 3,9 miljoen euro, terwijl er 2 miljoen te vergeven is. Ruim 70 aanvragen, samen goed voor 850.000 euro, zijn goedgekeurd.

De teller van een crowdfundingsactie van GeenStijl staat inmiddels op dik 50.000 euro. Op 6 april wordt het referendum over het verdrag tussen Oekraïne en de EU gehouden.

Volledig scherm
© ANP
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement