Volledig scherm
Jan Roos van GeenPeil © anp

GeenPeil-referendum over Oekraïne is op 6 april

Het referendum van GeenPeil over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne wordt gehouden op woensdag 6 april volgend jaar. Dat heeft de referendumcommissie donderdag bekendgemaakt.

Volledig scherm
© anp

De datum is zo gekozen dat er genoeg tijd is voor het voeren van een publiek debat en dat gemeenten zich kunnen voorbereiden, aldus de commissie. Ook is de vraag die op het stembiljet komt te staan vastgesteld: 'Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?' 

Het referendum is een initiatief van het Actiecomité GeenPeil, dat vreest dat het verdrag een eerste stap naar EU-lidmaatschap van Oekraïne is. Volgens het comité gaat dat verdrag de Nederlandse belastingbetaler miljarden euro's extra kosten. GeenPeil zamelde 427.939 handtekeningen in, ruim meer dan de 300.000 die nodig waren voor het referendum.

Uitbreidingsdrift
GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van eurofoob Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.

Premier Mark Rutte noemt het associatieverdrag juist goed voor Nederland. Het versterkt de handelsbetrekkingen en kan leiden tot meer welvaart en stabiliteit in Oekraïne, aldus de premier. Volgens hem is het zeker geen eerste stap naar EU-lidmaatschap van het land. Rutte wijst erop dat Europa ook met landen in Midden- en Zuid-Amerika en met Libanon en Israël associatieverdragen heeft, en die landen zijn ook geen lid van de EU geworden.