Volledig scherm
Jan Dijkgraaf © ANP

GeenPeil stapt uit StemWijzer

GeenPeil is uit de StemWijzer gestapt. De partij, die haar standpunten na de verkiezingen wil laten bepalen door de achterban, werd het niet eens met de makers van de website. Op de site van de StemWijzer kun je zien welke partij het meest overeenkomt met je eigen opvattingen.

Volledig scherm
Dijkgraaf (links) weigerde de StemWijzer al te gebruiken tijdens het persmoment © ANP

ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer, wilde de site niet aanpassen aan de wensen van GeenPeil. De partij van lijsttrekker Jan Dijkgraaf wilde dat gebruikers van de StemWijzer bij stellingen ook zouden kunnen antwoorden dat ze daarover later een stem uitbrengen. Ook voor andere aanpassingen die GeenPeil voorstelde voelde ProDemos niets.

Volgens woordvoerder Anita de Jong van ProDemos is GeenPeil wat lastig te vangen met de StemWijzer. ,,Het draait bij ons om het vergelijken van je eigen standpunten met die van een politieke partij. GeenPeil heeft geen standpunten, dus dan is het lastig vergelijken.''

Quote

GeenPeil heeft geen standpun­ten, dus dan is het lastig vergelij­ken

Anita de Jong, ProDemos

ProDemos kwam uiteindelijk na overleg met GeenPeil wel tot opname van de partij in de stemwijzer. ,,We hebben overleg gehad en zij kozen er voor om 'geen van beide' te kiezen als hun antwoord op de vragen. Maar er is natuurlijk niemand die steeds 'geen van beide' invult. Gisteren gaven ze daarom aan er uit te willen en vandaag zijn ze er uit gehaald.''

GeenPeil bouwde eerder uit protest een eigen StemWijzer, die sprekend leek op de echte, maar slechts GeenPeil aanraadde. De partij heeft die inmiddels verwijderd, onder dreiging van juridische stappen van ProDemos.