Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders arriveert in de Tweede Kamer © ANP

Geert Wilders na DBB-lek: Onzin dat ik veilig ben

updatePVV-leider Geert Wilders is blij dat het kabinet de kwestie rond zijn beveiliging voortvarend oppakt. Maar hij vindt dat ten onrechte het beeld wordt gewekt dat hij veilig is. ,,Het kabinet neemt gelukkig maatregelen die genomen moeten worden. Maar houd op met zeggen dat het allemaal veilig is want dat is grote onzin", aldus Wilders op Twitter.

Woensdag werd bekend dat een agent van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), welke politici, diplomaten en het Koninklijk Huis beveiligt, informatie zou hebben gelekt naar criminelen. De man werd maandag aangehouden. Er was sprake van het verstrekken van vertrouwelijke informatie aan een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. De agent, Faris K., was geen persoonlijk beveiliger van Wilders.

Na overleg met premier Rutte, korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zei minister Blok (Veiligheid en Justitie) donderdag het te betreuren dat Wilders in verband met de onthullingen geen publieke optredens meer doet, maar dat de veiligheid van alle politici gewaarborgd is. ,,We zijn er echt van overtuigd dat hij veilig zijn werk kan doen".

Eerder veroordeeld

K. werd gisteren weer vrijgelaten omdat hij de informatie niet naar een criminele organisatie had gelekt. ,,De man wordt ervan verdacht in de privésfeer informatie gedeeld te hebben over zijn werk", zo meldde het OM. Wel werd duidelijk dat K. in 2008 tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur werd veroordeeld wegens het lekken van informatie. De rechtbank in Utrecht bevestigde dat. K. is niet tegen de straf in beroep gegaan.

De agent kreeg echter geen ontslag. In de screening van K. voor zijn werk bij de DBB kwam de integriteitsschending bij een zogenaamde P-screening wel aan het licht, maar de politie liet hem toch doorstromen naar de veiligheidsdienst. ,,Zijn veroordeling is in deze screening meegewogen", verklaarde Joop Kemperman, woordvoerder van de Nationale Politie.

Gedreven politiemensen

Akerboom sprak gisteren, samen met de chef van de Landelijke Eenheid waartoe de DBB behoort, met enkele beveiligers van de dienst. Akerboom zei alle begrip te hebben voor de impact die de situatie op de PVV-leider heeft, maar liet weten dat ook de dienst erdoor wordt aangegrepen. ,,Het zijn gedreven politiemensen die zich dagelijks inzetten voor de veiligheid van onder meer volksvertegenwoordigers'', aldus de korpschef.

Minister Blok maakte gisteren eveneens bekend dat in 2015 twee andere beveiligers uit het beveiligingsteam rond Geert Wilders wegens verdenking van witwassen op non-actief zijn gesteld. Beiden worden nog steeds verdacht in de zaak. Vandaag werd bekend gemaakt dat de politie alle beveiligers rond Wilders aan een extra check gaat onderwerpen.

Begrip

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) reageerde in het radioprogramma Kamerbreed op de kwestie. ,,Dat Geert Wilders zich toch onveilig voelt snap ik ook. Tegelijkertijd maakt hij het ook wel - dat is mijn persoonlijke oordeel - groter dan op basis van de laatste feiten logisch zou zijn.''

De feiten waarvan de beveiliger wordt verdacht zijn in de loop van de week minder zwaar geworden, aldus de bewindsman. ,,Dat heeft het gevoel bij Geert Wilders niet milder gemaakt. Hij is qua toon bozer geworden richting de overheid en dat verbaast me.''