Volledig scherm
Geert Wilders © ANP

'Geert Wilders twijfelde over Marokkanen-leus'

PVV-leider Geert Wilders had sterke twijfels over zijn omstreden 'minder Marokkanen' - leus. Volgens betrokkenen twijfelde hij onmiddellijk toen hij zich vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen op de markt van Loosduinen liet ontvallen dat hij 'minder Marokkanen' wilde, meldt De Telegraaf.

Partij-ideoloog Martin Bosma zou erop hebben aangedrongen de opmerking te gebruiken op verkiezingsavond. Het publiek in het Haagse café, waar de PVV-leider die avond zijn aanhang toesprak, was op voorhand door een medewerker geïnstrueerd dat Wilders drie vragen zou stellen en dat daarop het antwoord 'minder' diende te zijn.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag onderzoekt momenteel op basis van vijfduizend aangiften of het Wilders vervolgt voor diens belofte minder Marokkanen te gaan 'regelen'.

Vervolging
Geert Wilders houdt er ernstig rekening mee dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd. De PVV-leider treft voorbereidingen voor zijn verdediging en laat zich nu al bijstaan door strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops, zo meldt De Telegraaf. De Telegraaf baseert zich op e-mailwisseling van Wilders die de krant in haar bezit heeft.

Wilders zou een medewerker de opdracht gegeven hebben informatie in te winnen over de twee officieren van justitie die onderzoeken of hij strafrechtelijk moet worden vervolgd. 'Google ze s.v.p. Wil alles van ze weten van heden, verleden, politieke affiniteit, lidmaatschappen hockeyclub, eerdere zaken die ze behandeld hebben, schoonmoeders die ze hebben, de hele santenkraam etc. etc. etc.'

PVV-leider Geert Wilders wil niet reageren op het bericht. 'Ik reageer nooit op anoniem gelekte stukken, maar ik ben gelukkig niet bang aangelegd en al heel wat bagger gewend inmiddels', liet hij vanochtend aan het ANP weten.