Volledig scherm
De Nederlandse vlag. © Wiki

Gefeliciteerd, onze vlag is jarig!

memoryOnze welbekende driekleur is eigenlijk een jonkie. De officiële rood-wit-blauwe vlag is 19 februari pas tachtig lentes oud. Maar de geschiedenis van de beroemde banier gaat nog veel verder terug. De hoogste tijd om de Nederlandse vlag in het zonnetje te zetten. 

Hoe is de vlag eigenlijk ontstaan?
,,Het meest aannemelijk is dat de vlag voor het eerst werd gevoerd tijdens de onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje. De Geuzen voerden de vlag bij het binnenvallen van Den Briel op 1 april 1572'', vertelt Thijs van Leeuwen, oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde. Overigens doen verschillende theorieën de ronde over het ontstaan. Zo zou de vlag door Hendrik de Vierde van Frankrijk aan Nederland zijn geschonken. Maar volgens Van Leeuwen is hier nooit enig bewijs voor geleverd. 

Volledig scherm
De NBS wilde de prinsenvlag invoeren maar daar stak de regering in 1937 een stokje voor. © Wiki

Was de vlag toen al rood-wit-blauw?
Ja, maar je zag ook de combinatie oranje-wit-blauw. Dit werd de Prinsenvlag genoemd. ,,De eenheid was ver te zoeken’’, legt Van Leeuwen uit. ,,In de zeventiende eeuw werden beide vlaggen door elkaar heen gebruikt. Pas in 1937 werden de huidige kleuren officieel vastgelegd. NSB’ers probeerden namelijk van de prinsenvlag – ook wel oranje, blanje, bleu genoemd - de officiële vlag te maken. Koningin Wilhelmina bekrachtigde tijdens haar wintersportvakantie in Zell am See dat de kleuren van de Nederlandse vlag ‘rood wit blauw' zijn.’’

Staan de kleuren nog ergens voor?
Volgens Van Leeuwen zijn de kleuren te herleiden naar een wapenschild uit de tijd van Willem van Oranje (1533 - 1584). ,,Willem van Oranje erfde van zijn neef het vorstendom Orange. Op het wapenschild stond een jachthoorn. De kleuren hiervan – zoals een rood snoer – zijn in onze vlag opgenomen.'' Officieel is de driekleur niet rood-wit-blauw maar vermiljoen, helder wit en kobaltblauw.

Wat weten weinig mensen over onze vlag?
Dat wereldwijd veel vlaggen zijn gebaseerd op onze eigen driekleur! Nederland was het eerste land ter wereld dat een driekleur voerde. Dit is later overgenomen door verschillende landen zoals Kroatië, Bulgarije en Rusland.

Wanneer mag je de vlag buiten hangen?
Elke dag. Tenminste, als je een burger, bedrijf of organisatie bent. Veel mensen vlaggen bij een bijzondere gebeurtenis, zoals een huwelijk of een geslaagd examen. Wel moet je erop letten dat een gehesen vlag nooit de grond raakt of het verkeer hindert. Ook wordt doorgaans geen vlag gehangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wie toch de vlag laten hangen, wordt opgeroepen deze te verlichten.

Wanneer wordt de oranje wimpel gebruikt?
Alleen op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis. Bij alle andere gelegenheden wordt gevlagd zonder oranje wimpel. Er zijn geen regels voor het formaat, zolang de verhouding maar 3:2 is. 

Vlaggenmemory
Ben jij een echte vlaggenkenner? Speel mee met vlaggenmemory en combineer de vlaggen met de goede naam.  (Het kan even duren voor het spel is geladen.)