Volledig scherm
© anp

Geheim overleg over toekomst Zwarte Piet

In volledige stilte houden alle belanghebbende partijen sinds oktober gesprekken over de toekomst van Zwarte Piet. Daarmee moet een escalatie zoals vorig jaar worden voorkomen.

Het 'polderoverleg' van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed moet volgens directeur Ineke Strouken nog voor de zomer leiden tot een lijst met gemeenschappelijke uitgangspunten. 'Het is duidelijk dat sommige partijen het zeer oneens zijn over de vraag of Piet zwart moet zijn. Maar op welke fronten zijn ze het wel eens?'

Er wordt onder anderen gesproken met criticasters Quincy Gario (initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme'), Dehlia Timman (D66 Amsterdam) en met het Sint Nicolaas Genootschap dat zeer pro-Zwarte Piet is. Ook wordt de mening gepeild van Het Sinterklaasjournaal, de Zwarte Pietenschool en leraren en kinderen van scholen in de Bijlmer en Enschede.

  1. Merthe uit Haren kan weer anoniem over straat Logo AD+

    Merthe uit Haren kan weer anoniem over straat

    Ze was vijftien toen ze ongewild en indirect met een Facebook-post de aanstichtster werd van de ongekend massale Project X-rellen in het Groningse dorp Haren. Merthe, het jonge kassameisje van Albert Heijn, zweeg jarenlang tegenover de buitenwereld. Om weer een kans te hebben op een normaal leven. Vijf jaar later staat ze symbool voor het breed gedeelde standpunt dat het dorp weer verder wil: ‘Ik ben blij dat ik weer anoniem over straat kan’.