Volledig scherm
Foto ter illustratie © thinkstock

Geheime dienst werft student als informant

De AIVD ronselt informanten onder studenten. De geheime dienst gebruikt hen onder meer voor inlichtingen over het buitenland of studentenprotesten in eigen land, blijkt uit onderzoek van het AD. Ze voelen zich vaak overrompeld en geïntimideerd.

Het AD sprak met meerdere Nederlandse studenten die het afgelopen jaar zijn benaderd om inlichtingen te geven. De AIVD wilde van hen informatie over de meest uiteenlopende zaken: China, Egypte, een Utrechtse studentenvereniging, demonstraties en krakersbijeenkomsten. Alle studenten werden benaderd door iemand die zich in eerste instantie uitgaf voor een ambtenaar van Binnenlandse Zaken, het departement waar de AIVD onder valt.

Kamerlid Ronald van Raak van de SP wil dat studenten worden gevrijwaard van ronselpraktijken: 'Het gaat om een kwetsbare groep.'

De geheime dienst kreeg eerder kritiek op het ronselen van studenten. In 1981 moest toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ed van Thijn opheldering geven nadat de BVD een student had gevraagd te infiltreren in de vredesbeweging. Naar nu blijkt, zijn dergelijke pogingen nooit gestaakt.

Omwille van de staatsveiligheid mag de AIVD iedereen benaderen of recruteren. Het benaderen van mensen gebeurt pas na een zorgvuldige afweging en toestemming van een chef, stelt woordvoerster Susan Scholten. De AIVD mag niemand dwingen om te praten of infiltreren.

De meeste studenten schrikken zich echter rot en voelen zich overrompeld. Eén van hen beschrijft de werkwijze als stalking. Ze vrezen nadelige gevolgen als ze nee zeggen, bijvoorbeeld om dan als verdachte te worden gezien.