Volledig scherm
In beslag genomen dierenschedels. © ANP

Geheime operatie brengt handel in bedreigde diersoorten aan het licht

De overheid heeft de handel in bedreigde diersoorten een slag toegebracht. Bij een geheime operatie zijn de afgelopen maanden tientallen dieren en dierproducten in beslag genomen, zoals olifantenpoten, apenschedels en zeepaardjes.

Sinds september zijn bij ‘operatie Pangolin’ 59 zaken opgespoord waarbij dode en levende beschermde dieren illegaal werden verhandeld. Dat maakt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag bekend. Bij de operatie zijn onder meer de douane, de politie, het OM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) betrokken.

Het exotische handelswaar is gevonden bij controles op Schiphol, in de haven van Rotterdam, in Caribisch Nederland, bij particulieren thuis, in winkels en op beurzen. Het is voor het eerst dat zo’n grote actie is gehouden.

77 kilo schubben in postpakketten

Quote

Zolang mensen dit blijven proberen, blijven dit soort gezamenlij­ke optredens van verschil­len­de overheids­dien­sten nodig

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

In de post werden meerdere pakketten onderschept met schubben van het zwaar bedreigde Afrikaanse schubdier. Dat beest – ook pangolin genoemd – is in China een delicatesse en de schubben ervan worden in peperdure sieraden verwerkt. De pakketten, met zo’n 77 kilo aan schubben, waren via Nederland onderweg van Afrika naar Azië.

Op Schiphol werd een passagier gearresteerd die met 14.000 dode zeepaardjes in zijn koffer naar China wilde reizen. Ook vonden inspecteurs een ijsberenvel, levende vogels, 120 arapaimavissen en medicijnen met ingrediënten van beren. Verder zijn apen- en krokodillenschedels, luipaardvellen, levende koralen, een schild van de groene zeeschilpad en drie poten van een Afrikaanse olifant in beslag genomen.

Vogelhandelaren op de bon

Op een vogelbeurs in Zwolle werden bij verschillende vogelhandelaren zeldzame vogels aangetroffen waarvan de papieren niet orde waren en pootringen niet klopten. De vogels – een wijnborstamazone en meerdere hoppen – zijn meegenomen voor onderzoek. Twee verdachte handelaren kregen boetes van 5.000 euro.

De operatie komt voort uit het Europese CITES-verdrag, dat mede door Nederland is ondertekend. ,,Als we willen dat ook onze kinderen en kleinkinderen kunnen blijven genieten van de natuur en alle levende wezens, is het vrij kortzichtig om illegaal dieren en planten mee te nemen”, zegt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. ,,Zolang mensen dit blijven proberen, blijven dit soort gezamenlijke optredens van verschillende overheidsdiensten nodig.” Ook de komende jaren staan gerichte operaties op de planning.

Volledig scherm
Op Schiphol werden 14.000 dode zeepaardjes onderschept. De smokkelaar kreeg vorige week een half jaar gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. © DOUANE