'Gekte op huizenmarkt in 2018 voorbij'
De vraag naar woningen neemt ook dit jaar nog toe, maar de echte gekte op de huizenmarkt is over zijn hoogtepunt heen, constateert De Nederlandsche Bank. Vanaf 2018 zal de situatie weer normaal zijn.
De markt heeft juist jaren stilgestaan. De vraag die je nu ziet is grotendeels een inhaalvraag.
De angst voor een nieuwe zeepbel op de huizenmarkt nam de laatste tijd steeds serieuzere vormen aan. Die angst werd vooral gevoed door de snel oplopende huizenprijzen. Vooral in de Randstad gingen de prijzen door het dak. Ook het aantal verkochte woningen bereikte vorig jaar een record.
DNB verwacht dat de huizenprijzen in 2017 nog 6 procent stijgen, en in 2018 nog 4 procent. De bank is blij met die ontwikkeling.
Onverkoopbaar
De belangstelling van DNB voor het wel en wee van de huizenmarkt is begrijpelijk. Die speelt namelijk een belangrijke rol bij de economische groei. Dalende huizenprijzen zorgden ervoor dat de crisis die in 2008 begon, in Nederland langer duurde en dieper was dan in veel andere landen in Europa. Huizen werden onverkoopbaar omdat de waarde lager was dan de hypotheekschuld. Mensen die moesten verkopen, bleven met een restschuld achter. Anderen gebruikten hun geld om zoveel mogelijk af te lossen, en niet om te consumeren.
Omgekeerd zorgt de aantrekkende huizenmarkt nu voor extra groei. In 2015 was bijvoorbeeld een kwart van de groei te danken aan de woningmarkt. Ook in 2016 was de woningmarkt een belangrijke oorzaak van de economische groei. DNB verwacht ook dit jaar nog een extra bijdrage van de huizenverkoop.
Groei zal afvlakken
De NVM, de grootste brancheorganisatie voor makelaars, herkent zich in de voorspelling van DNB. ,,Wij denken dat de markt dit jaar nog doorstijgt. Zowel qua aantallen verkochte woningen als qua prijzen. De groei zal in 2018 afvlakken'', aldus een woordvoerder.
De groei is geen teken dat de markt weer aan het oververhitten is, zoals in 2008 nog het geval was, meent de NVM. ,,De markt heeft juist jaren stilgestaan. De vraag die je nu ziet is grotendeels een inhaalvraag. Die loopt ook dit jaar nog door, maar wordt wel steeds kleiner.'' De aantrekkende huizenprijzen zorgen ervoor dat steeds minder huizen onder water staan. Dat betekent dat mensen hun huis weer kunnen verkopen als ze ervanaf willen. Zo komt er weer aanbod. De vraag is er ook. Vooral de lage rente maakt kopen een aantrekkelijk alternatief voor huren.
De Vereniging eigen Huis (VEH), een belangenorganisatie voor huizenbezitters, maakt zich ook geen zorgen over een zeepbel. ,,De krapte op de huizenmarkt speelt vooral in de Randstad. Daar, met name in de grote steden, moet worden bijgebouwd. Maar buiten de Randstad is de markt redelijk ontspannen'', zegt Hans André de la Porte van de belangenorganisatie.
Maatregelen
De laatste jaren heeft de overheid maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen zich diep in de schulden steken. ,,De regels voor hoeveel je mag lenen zijn strenger. En je moet verplicht aflossen op je hypotheek'', zegt De la Porte.
De verwachting is dat de rente weer gaat stijgen, wat de maximale hypotheek verder verlaagt. Dat remt de prijzen en maakt oververhitting niet waarschijnlijk, meent de VEH.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
College Almere stapt op om ‘financieel drama’ rond Floriade
Alle wethouders van Almere stappen op naar aanleiding van de problemen op de Floriade. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Jan Hoek (GroenLinks) voorafgaand aan het raadsdebat over de kwestie laten weten. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
1,2 miljard euro voor wegen en openbaar vervoer naar nieuwbouwwijken
Het kabinet trekt 1,2 miljard euro uit om zeventig nieuwbouwprojecten met in totaal 135.000 woningen op korte termijn van goede wegen, fietspaden en openbaar vervoer te voorzien. Dat schrijven minister Mark Harbers (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) aan de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Vliegen, boeren, bouwen: ineens lijkt er niets meer te kunnen
Minder vliegen vanaf Schiphol. Minder koeien in de wei. Woningbouwprojecten die jaren vertraging oplopen. Lang dachten we allerlei milieuregels te kunnen plooien. Nu wil het kabinet dat we er snel aan voldoen.
-
Nieuwe samenwerking Nederland en België tegen cocaïnehandel, 8000 kilo onderschept
De Belgische en Nederlandse opsporingsdiensten werken sinds kort samen om de smokkel en handel van cocaïne tussen de Antwerpse haven en Nederland aan te pakken. Volgens de politie is de nieuwe aanpak tot dusver al zeer effectief gebleken. In twee maanden tijd zijn zo’n tien verdachten aangehouden en zouden grote hoeveelheden geld en drugs in beslag zijn genomen. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Economie in Nederland toch gegroeid, bedrijven boeken recordwinst
De economie van Nederland is in de eerste drie maanden van dit jaar toch gegroeid ten opzichte van het slotkwartaal van 2021. Dat komt met name doordat huishoudens meer uitgaven, blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook met de Nederlandse bedrijven gaat het goed: zij boekten in het eerste kwartaal van dit jaar een recordwinst.