Volledig scherm
© ANP/Lex van Lieshout

'Gekte op huizenmarkt in 2018 voorbij'

De vraag naar woningen neemt ook dit jaar nog toe, maar de echte gekte op de huizenmarkt is over zijn hoogtepunt heen, constateert De Nederlandsche Bank. Vanaf 2018 zal de situatie weer normaal zijn.

Quote

De markt heeft juist jaren stilge­staan. De vraag die je nu ziet is groten­deels een inhaal­vraag.

Woordvoerder NVM

De angst voor een nieuwe zeepbel op de huizenmarkt nam de laatste tijd steeds serieuzere vormen aan. Die angst werd vooral gevoed door de snel oplopende huizenprijzen. Vooral in de Randstad gingen de prijzen door het dak. Ook het aantal verkochte woningen bereikte vorig jaar een record.

DNB verwacht dat de huizenprijzen in 2017 nog 6 procent stijgen, en in 2018 nog 4 procent. De bank is blij met die ontwikkeling.


Onverkoopbaar
De belangstelling van DNB voor het wel en wee van de huizenmarkt is begrijpelijk. Die speelt namelijk een belangrijke rol bij de economische groei. Dalende huizenprijzen zorgden ervoor dat de crisis die in 2008 begon, in Nederland langer duurde en dieper was dan in veel andere landen in Europa. Huizen werden onverkoopbaar omdat de waarde lager was dan de hypotheekschuld. Mensen die moesten verkopen, bleven met een restschuld achter. Anderen gebruikten hun geld om zoveel mogelijk af te lossen, en niet om te consumeren.

Omgekeerd zorgt de aantrekkende huizenmarkt nu voor extra groei. In 2015 was bijvoorbeeld een kwart van de groei te danken aan de woningmarkt. Ook in 2016 was de woningmarkt een belangrijke oorzaak van de economische groei. DNB verwacht ook dit jaar nog een extra bijdrage van de huizenverkoop.

Groei zal afvlakken
De NVM, de grootste brancheorganisatie voor makelaars, herkent zich in de voorspelling van DNB. ,,Wij denken dat de markt dit jaar nog doorstijgt. Zowel qua aantallen verkochte woningen als qua prijzen. De groei zal in 2018 afvlakken'', aldus een woordvoerder.

De groei is geen teken dat de markt weer aan het oververhitten is, zoals in 2008 nog het geval was, meent de NVM. ,,De markt heeft juist jaren stilgestaan. De vraag die je nu ziet is grotendeels een inhaalvraag. Die loopt ook dit jaar nog door, maar wordt wel steeds kleiner.'' De aantrekkende huizenprijzen zorgen ervoor dat steeds minder huizen onder water staan. Dat betekent dat mensen hun huis weer kunnen verkopen als ze ervanaf willen. Zo komt er weer aanbod. De vraag is er ook. Vooral de lage rente maakt kopen een aantrekkelijk alternatief voor huren.

De Vereniging eigen Huis (VEH), een belangenorganisatie voor huizenbezitters, maakt zich ook geen zorgen over een zeepbel. ,,De krapte op de huizenmarkt speelt vooral in de Randstad. Daar, met name in de grote steden, moet worden bijgebouwd. Maar buiten de Randstad is de markt redelijk ontspannen'', zegt Hans André de la Porte van de belangenorganisatie.

Maatregelen
De laatste jaren heeft de overheid maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen zich diep in de schulden steken. ,,De regels voor hoeveel je mag lenen zijn strenger. En je moet verplicht aflossen op je hypotheek'', zegt De la Porte.

De verwachting is dat de rente weer gaat stijgen, wat de maximale hypotheek verder verlaagt. Dat remt de prijzen en maakt oververhitting niet waarschijnlijk, meent de VEH.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement