Impressie van de islamitische begraafplaats in het Drentse Zuidlaren.
Volledig scherm
Impressie van de islamitische begraafplaats in het Drentse Zuidlaren. © pr

Geld voor grootste islamitische begraafplaats van West-Europa is binnen, corona gaf laatste zetje

De crowdfunding voor de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa, in het Drentse Zuidlaren, is rond. Dat meldt voorzitter Hamed Amrino van de stichting BIBIN. Op de begraafplaats is straks plaats voor 1700 overledenen, die begraven worden met het gezicht richting de heilige stad Mekka.

Uitgerekend de coronacrisis gaf stichting BIBIN, ofwel Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland, het beslissende zetje in de rug. Door het om zich heen grijpende virus mag er niet meer op Marokko en Turkije gevlogen worden, twee landen waar veel in Nederland wonende moslims zich traditioneel laten begraven. 

‘Naast de steeds groeiende behoefte in de moslimgemeenschap om in Nederland begraven te worden, is er nu sprake van een noodzakelijke en gedwongen situatie om de realisatie van een islamitische begraafplaats meer dan voorheen onder de aandacht te brengen', schreef BIBIN vorige week in een persverklaring. ,,Corona heeft Nederlandse moslims aan het denken gezet", zegt Amrino nu. 

Overigens is de nieuwe begraafplaats in Zuidlaren er nog lang niet, maar het terrein kan nu wel definitief worden aangekocht. Voor de aankoop van het terrein in Zuidlaren was vóór 1 juli 410.000 euro nodig, een bedrag dat bijeengebracht is door donaties van Nederlandse moslims. Donaties uit het buitenland werden volgens initiatiefnemer Amrino niet geaccepteerd.

Hamed Amrino en de andere initiatiefnemers op het terrein in Zuidlaren.
Volledig scherm
Hamed Amrino en de andere initiatiefnemers op het terrein in Zuidlaren. © Corné Sparidaens

Opmars

Islamitisch begraven is aan een opmars bezig. Naast BIBIN zijn er nog drie andere partijen die oriënterende plannen hebben voor zelfstandige moslimbegraafplaatsen, stelde woordvoerder Wim van Midwoud van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) onlangs tegenover deze nieuwssite.

Verder hebben zo’n zestig algemene begraafplaatsen in het land een apart deel voor moslims, volgens de LOB een verdrievoudiging ten opzichte van tien jaar geleden.

Moslims mogen volgens de koran niet tussen niet-moslims begraven worden. Bovendien moet het graf eeuwig blijven bestaan, terwijl in Nederland grafrechten vaak voor twintig of dertig jaar worden uitgegeven, met mogelijkheid tot verlenging. De zelfstandig beheerde begraafplaats van BIBIN biedt volgens de stichting meer garantie voor eeuwige rust. 

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”