Geld voor verpleeghuizen blijft onnodig liggen

videoHet geld dat het kabinet uittrekt voor verpleeghuizen, dreigt deels op de plank te blijven liggen. Zorgorganisaties kunnen steeds moeilijker nieuw personeel vinden, terwijl de politiek hen dwingt het leeuwendeel van de zorgmiljarden te investeren in ‘meer handen aan het bed’.

Door de schrijnende tekorten op de arbeidsmarkt blijven plaatsen in sommige regio’s nu al onbezet volgens ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties. Terwijl er geld genoeg is en verpleeghuizen volop werken aan het aantrekken van medewerkers, leertrajecten voor bestaand personeel en de inzet van technologisch snufjes.

Vorig jaar besloot het kabinet om deze regeerperiode 2,1 miljard euro extra te besteden aan kwalitatief betere zorg en meer welzijn voor ouderen. Dit jaar is al 435 miljoen euro beschikbaar. Aan de verdeling van de centen kleeft echter een dwingende voorwaarde; de plannen moeten meer personeel opleveren.

Versoepeling

De regels voor investeringen dienen te worden versoepeld, vindt ActiZ, want nu mag maar een klein deel van het budget worden uitgegeven aan alternatieve oplossingen voor het capaciteitsprobleem. Voor veel zorgorganisaties zou het simpelweg ‘niet reëel zijn om de komende jaren telkens 85 procent van het geld aan extra handen aan het bed en ander personeel te besteden’. En dat is wél wat de politiek wil.

,,Willen we in de toekomst goede zorg kunnen blijven bieden, dan zijn er ook andere oplossingen nodig. Met name technologische en digitale ontwikkelingen moeten we veel meer gaan benutten”, zegt Margreeth Kasper de Kroon, woordvoerder van ActiZ kerngroep Wonen en Zorg. ,,Voor die opgave staan we net zo goed.”

Quote

Willen we in de toekomst goede zorg kunnen blijven bieden, dan zijn er ook andere oplossin­gen nodig

Margreeth Kasper de Kroon, Woordvoerder van ActiZ kerngroep Wonen en Zorg.

Technologische snufjes

De zorgorganisaties willen meer ruimte om te investeren in technologische snufjes die ouderen meer levensvreugde bezorgen, stellen ze in een publicatie die vandaag wordt aangeboden aan zorgminister De Jonge. Zoals apps die mensen helpen bij dagelijkse taken, bewakingssystemen en elektronische cliëntendossiers.

Kasper de Kroon, zelf zorgbestuurder, roept De Jonge op om die ruimte te maken. ,,Deze vindingen betekenen namelijk ook dat het bestaande personeel wordt ontlast en dat er minder extra mensen hoeven worden aangetrokken voor de ouderenzorg.”

De komende jaren moet in de zorg en welzijnssector een tekort van 123.000 medewerkers worden opgevangen. Daarnaast is het volgens ActiZ van belang dat ‘de achterdeur’ dicht zit en medewerkers trouw blijven aan een zorgorganisatie. 

Volledig scherm
Een vrijwilligster serveert eten in een verzorgingshuis. © anp
  1. Coronavirus op eiland Tenerife en seksuele voorlichting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Coronavi­rus op eiland Tenerife en seksuele voorlich­ting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Pornoactrice en ondernemer Kim Holland is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Holland vertelt ons over de seksuele voorlichting op scholen in het land. Techverslaggever David Bremmer gaat in op de groeiende commotie rond 5G-zendmasten. We skypen hier ook over met Leo Lagendijk van het Kennisplatform EMV. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.