Volledig scherm
Politicus, columnist en journalist Jan Roos © ANP

Geldboete voor Jan Roos na mishandeling

UpdateOpiniemaker Jan Roos (42) uit Bergen heeft een boete van 750 euro gekregen wegens mishandeling. Ook moet hij het slachtoffer 700 euro smartengeld betalen. De politierechter in Alkmaar noemde het vandaag bewezen dat hij in mei vorig jaar een 16-jarige jongen uit zijn woonplaats een klap heeft gegeven. De straf was gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Het bewuste incident deed zich vorig jaar mei voor op het terras van een café in Bergen. Volgens het slachtoffer zocht Roos de confrontatie en kreeg hij zonder directe aanleiding een vuistslag in het gezicht. De jongen liep een hersenschudding, nekpijn, mondbloedingen en een losse voortand op.

Roos ontkende klappen te hebben uitgedeeld. Hij zou zijn belaagd door een groepje jongeren toen hij het café in wilde lopen. De jongeren zouden hem eerst hebben uitgescholden en daarna hebben bedreigd. Hij voelde zich daarbij op een gegeven moment zo in het nauw gedreven, zei hij, dat hij in een reflex een afwerende beweging maakte toen een van de jongens dreigend op hem af kwam.

Zowel de aanklaagster als de politierechter vond het letsel bij de jongen moeilijk te rijmen met het verhaal van Roos. Daarbij kwam dat diverse getuigen de verklaring van het slachtoffer op belangrijke onderdelen bevestigden, aldus de aanklaagster.

Lees door onder de tweet.

‘Heel vervelend’

Roos zei te beseffen ‘dat ik hier als verdachte zit’. ,,Maar mijn gezin en ik voelen ons slachtoffer’’, zei hij. Met name zijn vriendin zou zeer ontdaan zijn door de doodsbedreigingen die op de bewuste avond zouden zijn geuit. ,,Het is heel vervelend dat het slachtoffer gewond is geraakt, maar ik heb niets opgezocht en het onveiligheidsgevoel zit aan mijn kant.’’

De opiniemaker had ‘bij gebrek aan een regelmatig inkomen’ geen advocaat bij zich. Om zijn standpunten is hij op straat ‘vaker bedreigd en aangevallen’, maar hij hoopte daarvan in zijn ‘eigen dorp’ gevrijwaard te blijven. ,,Maar zelfs op 200 meter van mijn eigen huis ben ik niet veilig”, aldus Roos.

Jan R. te B. on Twitter

Rechter neemt strafeis van officier volledig over. De dames waren het erover eens dat ik zomaar mensen op het terras aanval. Hoogste boete en schadevergoeding. Wat een land.

Jan R. te B. on Twitter

750 euro plus 700 euro immateriële schade. 1450,- krijg je als je me aanvalt. Dat je het weet als je geldnood hebt.