Volledig scherm
Een wasbeer. © ThinkStock

Gelderse jagers mogen ongewenste wasberen vanaf volgend jaar afschieten

Wasberen in de provincie Gelderland lopen vanaf volgend jaar het risico afgeschoten te worden. Jagers krijgen daartoe opdracht van de provincie.  Vorige week werd in Zuid-Limburg voor het eerst een wasbeermoeder met vier jongen waargenomen.

Volledig scherm
Wasbeerpopulatie in Europa, BJD © Wasbeerpopulatie in Europa, BJD

Faunabeheereenheid Gelderland bereidt in overleg met de provincie nu een plan voor, waarin wordt geregeld dat de dieren desnoods afgeschoten kunnen worden, vertelt secretaris Erik Koffeman. ,,Of weggevangen worden, dat ligt aan de situatie.’’ 

Hij schat dat er momenteel tien, 'hooguit twintig' wasberen in de Gelderse regio rondlopen. Dat aantal moet naar nul: het dier staat te boek als exoot, komt hier niet oorspronkelijk vandaan. Gevaar is dat ze andere dieren verdringen en ziektes met zich meebrengen.

Recent werd in Zuid-Limburg een wasbeer gespot met vier jonkies. De Zoogdiervereniging noemde die waarneming 'historisch'. ,,We hebben in Gelderland nog geen meldingen van geslaagde reproducties’’, vertelt Koffeman.  En dat is helemaal niet erg. Integendeel: ,,Als ze zich niet reproduceren, sterven ze vanzelf uit.’’

Spoelworm

In september werden mensen in Doetinchem en omgeving gewaarschuwd voor dode wasberen. De kadavers dragen mogelijk een ziekteverwekker die ook mensen ziek kan maken. Volgens het nationaal dierziektecentrum Dutch Wildlife Health Centre waren bij Doetinchem al meerdere wasberen gevonden met de wasberenspoelworm.

De Doetinchemse wasberen komen mogelijk uit Noordrijn-Westfalen, waar mogelijk tienduizenden beren in het wild leven. Voor heel Duitsland wordt het aantal wasberen geschat op meer dan een miljoen.