Volledig scherm
De Twitteraccount van HiddenCash in Amsterdam. © Twitter

Geldverstopacties zijn ware rage in Nederland

Na Groningen kennen nu ook Utrecht, Amsterdam en Hilversum al geldverstopacties waarbij mensen aan de hand van tips op Twitter op zoek kunnen gaan naar euro's. De gratis-geld gekte komt overgewaaid uit de Verenigde Staten waar een anonieme weldoener in San Francisco bij wijze van sociaal experiment 'voor het goede' dollars verstopt in de stad.

Onder de naam HiddenCashNL verstopte iemand in Amsterdam vanochtend een envelop met daarin een briefje van tien euro. 'De haan heeft er zicht op' luidt het in een eerste hint over de vindplaats, gevolgd door 'je bent hier bijna altijd onderweg' met een foto van een station. Het twitteraccount van de gulle gever van wie niet bekend is of het om een echte weldoener gaat of een grappenmaker, heeft iets meer dan 40 volgers.

In Utrecht plaatste iemand onder de Twitternaam hiddencashutrecht een foto van een van de stadsgrachten als hint voor de vindplaats van het verstopte geld. 'Het gaat om echte cash', meldt de initiatiefnemer voor wie mocht denken dat hij of zij 'fake' is. De onbekende persoon belooft de exacte locatie van het verstopte geld om half zes vanmiddag bekend te maken.

RTL-programma
De gratis-geld gekte die zich als een olievlek over nederland lijkt te verspreiden, inspireerde ook de makers van het RTL-programma EditieNL. 'In navolging van @hiddencash en @hiddencashgro gaan we vandaag gratis geld neerleggen in Hilversum. volg #hiddencasheditie!,' meldt verslaggever Sander Paulus op een speciale Twitteraacount. daarop staan de eerste hints met foto's van een briefje van 50 euro in een envelop, een opmerkelijk electriciteitshuisje en een mobiele Dixi-wc.

Iemand in Breda meldt op de Twitteraccount hiddencashbreda dat daar binnenkort ook gratis geld wordt verstopt en weggeven.  

Bedoeling
Het is niet bekend wat de initiatiefnemers van bovengenoemde acties willen bereiken met het verstoppen van geld. Dat gebeurde gisteren ook al in Groningen, waar @hiddencashgro twee briefjes van 50 euro verstopte die allebei werden gevonden. Aan de vinders wordt telkens gevraagd om op Twitter een foto van zichzelf te plaatsen mét het gevonden geld.

De gratis-geld acties zijn geïnspireerd door een anonieme weldoener in San Francisco die onder de Twitternaam @HiddenCash. De bedragen die HiddenCash achterlaat, naar eigen zeggen een- à tweemaal in de week, variëren van 20 tot 100 dollar. De Twitteraccount kreeg in korte tijd al 6.500 volgers.  

'Sociaal experiment'
De onbekende weldoener verstopte al geld onder banken in het park, op de trappen van gebouwen en in een unisextoilet. Hij noemt zijn initiatief 'een anoniem sociaal experiment voor het goede'.

De initiatiefnemer onthulde op de website The Bold Italic rijk te zijn geworden met de handel in onroerend goed. 'Ik heb de laatste jaren miljoenen dollars verdiend. Meer dan ik ooit had durven denken en toch kunnen veel van mijn vrienden en werknemers geen doorsnee huis kopen in de Bay Area (het gebied rondom de baai van San Francisco).'

Dit laatste zette hem of haar naar eigen zeggen aan het denken. 'Ik ben vastbesloten een deel van mijn geld weg te geven. Naast schenkingen aan een goed doel wil ik dit op een creatieve en leuke manier doen zoals dit,' schrijft de anonieme weldoener.    

Volgens de website is @HiddenCash van plan "een à twee keer per week" ergens geld achter te laten".

  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.