Volledig scherm
Hulpdiensten op de plek aan het Kalverbos in Delft. © ANP

Geliquideerde 'Haagse Holleeder' was juist met pensioen

De liquidatie van de 'Haagse Holleeder' Karel Pronk, die gisterochtend in Delft werd doodgeschoten, komt voor zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers als een donderslag bij heldere hemel. ,,Naar mijn weten was hij juist met pensioen. Het is voor mij volstrekt onbekend uit welke hoek dit komt.’’

Quote

Hij zei: ‘Ik kan toch niet de hele dag binnen gaan zitten?'

Familielid Karel

Kuijpers stond Pronk in 2014 nog bij, toen werd hij veroordeeld tot een celstraf van zes maanden vanwege hasj- en hennepsmokkel naar Denemarken en Italië. In Delft werd de 'Haagse Holleeder' vandaag bij het verlaten van een terras van een koffiehuis geliquideerd.

Een familielid werd afgelopen zondag nog wat nerveus, toen Karel Pronk hem open en bloot opzocht tijdens het Varend Corso in Delft. ,,Ik zei tegen hem: 'Ik heb liever dat je oprot, want voor hetzelfde geld wordt er een aanslag op je gepleegd. Dan wil ik niet in de buurt staan'.’’

Twee dagen later blijken de half grappende woorden voorspellende waarde te hebben. Met meerdere kogels wordt Pronk dinsdag rond het middaguur omgebracht, op het moment dat hij koffiehuis Het Kalf in Delft verlaat. Karel had zijn schouders nog opgehaald, na het commentaar van zijn familielid. ,,Hij zei: ‘Ik kan toch niet de hele dag binnen gaan zitten?’"

Tralies

Dat had hij al genoeg gedaan. Tijdens zijn jeugd in tuchthuizen en internaten, later achter de tralies, vanwege drugshandel, overvallen en moord. De liquidatie van orchideeënkweker Gerrit de Graaf levert Pronk de hoogste celstraf op: twintig jaar. ,,Ik ben eerst zelf met een pistool gegaan, maar dat werd te link. Daarna hebben we iemand ingehuurd", vertelde ‘moordmakelaar’ Pronk openhartig in een interview met deze krant.

Van al die tijd achter de tralies neemt hij af een toe een ‘vakantie’, door meermaals uit gevangenissen te ontsnappen. Soms gaat het simpel, met behulp van een binnengesmokkeld pistool en zijn zwager Friedrich Friebel. De glazenwasser zet een ladder tegen de muur van de binnenplaats van de Koepel in Haarlem, klimt omhoog en biedt Pronk een ontsnappingsroute.

Moorden en drugshandel

Quote

Het is terecht dat Pronk is omgelegd. Ik had het graag zelf gedaan, maar daar heb ik het lef niet voor

Na 21 jaar van zijn celstraffen van in totaal 33 jaar te hebben uitgezeten, komt Pronk in 2006 vrij. Haast meteen valt zijn naam, zodra er nieuwe moorden plaatsvinden in zijn omgeving. In juni 2007 wordt Koos Devrijn in Delft geliquideerd. De stalhouder wordt verdacht van drugshandel én kende Pronk. Enkele maanden later is het de beurt aan Friedrich Friebel, inmiddels de ex-zwager van Pronk. Hij wordt door zijn hoofd geschoten. Het waren Friebels zwaar belastende verklaringen, die Pronk na zijn mislukte vlucht een celstraf van twintig jaar op hadden geleverd.

Vermoedens kunnen in beide gevallen niet hard worden gemaakt. Pronk zelf ontkende betrokkenheid met klem. Maar bij het afzettingslint kijkt een man die zich voorstelt als de broer van Devrijn stoïcijns naar de plaats delict, waar Pronk zijn laatste adem uitblies, nadat hulpverleners hem nog nieuw leven trachtten in te blazen. ,,Het is terecht dat Pronk is omgelegd. Ik had het graag zelf gedaan, maar daar heb ik het lef niet voor. De daders verdienen een pluim. Ik hoop dat ze nooit worden gepakt.''

Vijanden

De man zegt geen idee te hebben uit welke hoek de wind waait. ,,Karel Pronk had heel veel vijanden. Opmerkelijk genoeg dook hij de afgelopen tijd weer overal op in Delft.'' In april werd bij een schietpartij ook al gezegd dat Pronk het slachtoffer zou zijn. ‘Dat zeggen ze altijd, maar ik ben het nooit’, reageerde hij daar volgens journalist Hendrik Jan Korterink op, toen ze elkaar kort daarna spraken. 

Nu verklaren getuigen hoe meerdere kogels nu toch een einde maakte aan het leven van Pronk.