Volledig scherm
Propaganda-video van Ahrar al-Sham. © AFP

‘Gematigde’ Syrische strijdgroep is volgens rechter een terreurgroep

Twee teruggekeerde Syriëgangers moeten 5,5 en 6 jaar de cel in. De rechtbank oordeelde vandaag dat de groep waarbij ze zich in Syrië hadden aangesloten, Ahrar al-Sham, een terreurgroep is.  Daarmee gaat de rechtbank in tegen het ministerie van Buitenlandse Zaken dat die groep eerder juist  ‘gematigd’ noemde.

Youssef C. (32) en Iliass J. (30) uit de Vogelbuurt in Amsterdam vertrokken in 2013 naar Syrië.  Naar eigen zeggen ‘om de Syrische bevolking te helpen in de strijd tegen president Assad’. Daarvoor sloten ze zich aan bij de  strijdgroep Ahrar al-Sham. Justitie ziet dat echter als een terreurgroep en eiste celstraffen tegen de twee mannen die vorig jaar terugkwamen naar Nederland.

De rechter oordeelde vandaag dat  Ahrar al-Sham inderdaad tegen Assad vocht, maar tussen 2013 en 2016 ook betrokken was bij onder meer het gijzelen, ontvoeren, martelen en doden van burgers.  ,,Dat is zonder meer een terroristisch oogmerk’’, vindt de rechtbank. Daarnaast trok de groep soms samen op met IS en andere jihadistische groeperingen. 

‘Gematigd en niet radicaal’

Het oordeel is opmerkelijk, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken de strijdgroep in 2015 als 'gematigd’ bestempelde en ‘geen radicale organisatie’. Dat was nadat de leiders van de groep bij een bijeenkomst in Saoedi-Arabië een verklaring ondertekenden waarin ze stelden democratische waarden te onderschrijven. 

Nog opmerkelijker: Ahrar al-Sham  lijkt ook te hebben samengewerkt met Syrische strijdgroepen die directe steun van de Nederlandse overheid ontvingen. Nederland steunde onder meer een groep die onder dezelfde koepelorganisatie vocht als Ahrar al-Sham. De Nederlandse steun bestond uit voertuigen, uniformen en medische pakketten.