Volledig scherm
Bij Lijm & Cultuur werd maandagavond het evenement Talks, Techniek en T-Bone Steak gehouden: Praten over techniek, innovatie en samenwerking met een barbecue als afsluiting. © AD/Fred Nijs

Gemeente Delft en evenementenorganisatie lijnrecht tegenover elkaar

Lijm & Cultuur stevent af op sluiting. De organisator van evenementen is meer dan een miljoen euro schuldig aan de gemeente Delft en komt haar betalingsafspraken niet na. Bij de gemeente is het geduld op.

Griekse toestanden aan de Rotterdamseweg bij Lijm & Cultuur. De gemeente heeft de cultuurorganisatie de wacht aangezegd en dreigt de panden op het terrein aan de Delftse Schie te ontruimen.

Na jaren van uitstel van betaling heeft Lijm & Cultuur haar koopschuld van meer dan een miljoen euro aan de gemeente Delft niet afgelost. Ook staat er nog voor ruim drie ton open aan opgebouwde renteschuld en onbetaalde rekeningen voor gas, water en licht.

Koopovereenkomst
De gemeente heeft er genoeg van, licht de gemeentewoordvoerder toe. ,,Het lukt Lijm & Cultuur al een hele tijd niet om aan hun betalingen te voldoen. Het punt is nu bereikt dat de gemeente deze situatie niet langer accepteert. We hebben daarom de koopovereenkomst van onze kant opgezegd en sommeren de organisatie de panden leeg te maken."

Een juridische strijd om het evenemententerrein ligt daarmee in het verschiet, want ook directeur Antoinette Wijffels heeft advocaten klaar staan, laat zij in een reactie weten. Ze is ontsteld door het besluit van de gemeente. ,,Het is oorlog, ik snap er helemaal niets van. Ik vind het heel erg dat dit college deze nieuwe koers heeft ingeslagen. Alle vorige wethouders hebben onze onderneming altijd gesteund - en nu dit."

Dicht hek
Lijm & Cultuur trok vorig jaar meer dan 40.000 bezoekers naar het evenemententerrein. Volgens de gemeente hoeven festivalgangers zich deze zomer nog geen zorgen te maken dat ze voor een dicht hek komen te staan.

Meer over dit onderwerp vandaag in AD Haagsche Courant, editie Delft.

Volledig scherm
Lijm & Cultuur reageert op de commotie met een strip. © Lijm & Cultuur