Volledig scherm
Bas Verkerk staat de pers te woord. © archieffoto ANP

Gemeente Delft zwijgt over jihadisten

Burgemeester Verkerk van Delft blijft weigeren vragen te beantwoorden over radicalen die de stad hebben verruild voor conflictgebieden. 'Jihadsteden' als Den Haag en Zoetermeer zijn daar veel opener over.

De stand van zaken, halverwege 2015: uit Den Haag zijn in totaal 46 inwoners vertrokken om te gaan vechten in Syrië of Irak. Tien jihadisten keerden terug. Twaalf Hagenaars kwamen om in de geweldadi-ge strijd.

In Zoetermeer reisden in totaal 15 geradicaliseerde inwoners uit, van wie de meesten zich aansloten bij Islamitische Staat. Drie van hen zijn vrouw. Nog eens drie van de Zoetermeerse jihadisten zijn inmiddels overleden.

En hoe staat het ermee in Delft? Geen idee. ,,De gemeente geeft geen aantallen over uitreizigers of teruggekeerden,'' stelt een woordvoerder. Het is niet de eerste keer dat de gemeente zich zo zwijgzaam toont. Waarom zij de kaken op elkaar houdt, waar Zoetermeer en Den Haag wel spreken, is evenmin helder.

Dat Delft een groot probleem heeft, staat buiten kijf. De gemeente is een van de acht aangewezen 'jihadsteden' in Nederland. Vorig jaar riep burgemeester Verkerk zelfs om hulp van het rijk. Die is nu binnen. De gemeente kreeg deze week 535.000 euro, flink meer dan Zoetermeer (167.000 euro), beduidend minder dan Den Haag (bijna een miljoen euro) dat de heftigste radicaliseringproblematiek van heel Nederland heeft.

Van Delft is bekend dat er in 2013 al een grote groep inwoners (twintig naar verluidt) naar Syrië vertrok, de meesten vanuit de wijk Buitenhof. Vier van hen zijn, volgens goed ingelichte bronnen, overleden. Twee terugkeerders zitten inmiddels vast, toen ze werden opgepakt met een automatisch wapen in de achterbak van hun auto.