Volledig scherm
Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. © ANP

Gemeenteambtenaar achter tweets over politiek Hilversum

Het Twitter-account dat werd gebruikt om commentaar te leveren op actuele politieke kwesties in Hilversum was van een gemeenteambtenaar. Hij begon het account in 2015 onder het pseudoniem @PBlijdenstein. De man meldde zich vandaag bij zijn werkgever, zeer geschrokken van alle media-aandacht.

De Telegraaf berichtte vanochtend dat het officiële gemeentelijke e-mailadres van burgemeester Pieter Broertjes was gebruikt om het Twitteraccount @PBlijdenstein te starten.  Dat account is inmiddels offline gehaald.

Quote

Het e-mail­adres van de burgemees­ter van Hilversum is niet gebruikt voor een nep-Twitterac­count

Gemeente Hilversum

Broertjes stuurde de gemeenteraad vanmiddag een brief waarin hij uit de doeken deed wat er vermoedelijk was gebeurd. ,,Dit account heeft enige tijd berichten verzonden die mij en/of de gemeente zouden kunnen beschadigen", schreef Broertjes. Het zou het gevolg zijn geweest van een beveiligingslek bij Twitter.

De brief was de deur nog niet uit of de betrokken gemeenteambtenaar meldde zich. Vervolgens kwam er een verklaring waarin de gemeente de mediaberichten over het nepaccount ontkende. ,,Het e-mailadres van de burgemeester van Hilversum is niet gebruikt voor een nep-Twitteraccount", aldus de verklaring.

Misverstand

Broertjes: ,,Betrokken ambtenaar heeft zich verontschuldigd voor het ontstane misverstand. Hij had geen enkele kwade bedoeling en betreurt de gevolgen nu in de media de onjuiste suggestie is gewekt dat zijn account gekoppeld zou zijn aan het mailadres van de burgemeester."

Nu de zaak anders ligt dan aanvankelijk gedacht, is het eerder aangekondigde politieonderzoek van de baan. Volgens een woordvoerder van de gemeente Hilversum kan de betrokken ambtenaar blijven. ,,Hij is een van de betere ambtenaren", aldus de zegsman.