Volledig scherm
Een tijger in een Mexicaans circus © reuters

Gemeenten eisen verbod op wilde dieren in het circus

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken moet haast maken met een wettelijk verbod op het houden van wilde en exotische dieren in circussen. Dat is de strekking van een brief gericht aan Dijksma die is ondertekend door bestuurders uit 24 gemeenten.

De brief is een initiatief van de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (dieren) van Leefbaar Rotterdam. De wethouders en burgemeesters wijzen Dijksma erop dat in 2012 een afspraak in het regeerakkoord is gemaakt over het verbod. Gemeenten hebben nu geen juridische mogelijkheden om circussen die met wilde dieren werken tegen te houden. Het is daarom wachten op een landelijk wetsvoorstel.

Eerdmans stelt dat wilde en exotische dieren in circussen ernstig worden aangetast in hun welzijn. 'Ze hebben te weinig leefruimte, zitten een groot gedeelte van de dag in hun transportkooien of staan aan de ketting. Ze kunnen ook veel te weinig lopen. Entertainment met wilde dieren geeft toeschouwers, en vooral kinderen, een slecht voorbeeld over de omgang met en de waarde van dieren'', aldus Eerdmans.

De ondertekenaars van het voorstel komen onder meer uit de gemeenten Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Almelo, Gouda, Haarlem en Schiedam.