Volledig scherm
Stoelen en tafels in een klaslokaal op een basisschool. © ANP

Gemeenten en scholen eens over renovatiekosten schoolgebouwen

Gemeenten betalen de kosten van renovaties die nodig zijn om schoolgebouwen langer te laten meegaan. Daarover hebben de belangenbehartigers van gemeenten, de basisscholen en het voortgezet onderwijs overeenstemming bereikt.

VNG, PO-Raad en VO-Raad komen met plannen die moeten helpen bij het oplossen van de ,,gigantische achterstand" die de schoolgebouwen hebben. De organisaties overhandigen het nieuwe wetsvoorstel aan het ministerie van Onderwijs.

'Aangezien het ministerie van Onderwijs geen aanstalten maakte om de wet te wijzigen, pakten wij met de PO-Raad en VO-raad zelf de handschoen op', aldus Gertjan Nijpels namens de VNG in een verklaring op de website. 

Een gemiddeld schoolgebouw is veertig jaar oud, aldus de drie. Twee op de vijf onderwijsmedewerkers vinden dat hun schoolgebouw moet worden gerenoveerd. Vooral de energiezuinigheid en het binnenklimaat zijn vaak ver onder de maat. ,,Dit terwijl het bewijs voor een direct verband tussen binnenklimaat en de prestaties van leerlingen zich opstapelt.''

De afgelopen jaren was er regelmatig onduidelijkheid over wie de verantwoordelijkheid draagt voor goede schoolgebouwen: gemeenten of schoolbesturen? Met de nieuwe afspraken hopen de partijen aan die onduidelijkheid een einde te maken. 

Renovatie

Zo staat in de voorstellen dat elke gemeente voor minstens de eerste zestien jaar een plan moet hebben over de schoolgebouwen. Ook moet de gemeente verantwoordelijk worden voor renovatie die de levensduur van het gebouw verlengt, net als bij nieuwbouw het geval is. Voor renovatie is nu nog niemand verantwoordelijk. ,,Daardoor werd gekozen voor of nieuwbouw of niets. Nu hebben gemeenten de keuze tussen nieuwbouw of renovatie'', aldus een woordvoerder van de PO-Raad.

In de plannen staat ook dat schoolbesturen zelf mogen investeren in gebouwen, wat nu niet mag, en profiteren van financieel voordeel. Dit zou prikkelen slim met geld om te gaan en duurzaamheid bevorderen.

De drie partijen willen dat de voorstellen worden vastgelegd in de wet. ,,Ook al kunnen gemeenten en schoolbesturen zelf al handelen naar de voorstellen, we weten inmiddels uit ervaring dat er vaak een duwtje in de rug voor nodig is'', aldus vicevoorzitter van de VO-raad Hein van Asseldonk.