Gemeenten en scholen eens over renovatiekosten schoolgebouwen
Gemeenten betalen de kosten van renovaties die nodig zijn om schoolgebouwen langer te laten meegaan. Daarover hebben de belangenbehartigers van gemeenten, de basisscholen en het voortgezet onderwijs overeenstemming bereikt.
Delen per e-mail
VNG, PO-Raad en VO-Raad komen met plannen die moeten helpen bij het oplossen van de ,,gigantische achterstand" die de schoolgebouwen hebben. De organisaties overhandigen het nieuwe wetsvoorstel aan het ministerie van Onderwijs.
'Aangezien het ministerie van Onderwijs geen aanstalten maakte om de wet te wijzigen, pakten wij met de PO-Raad en VO-raad zelf de handschoen op', aldus Gertjan Nijpels namens de VNG in een verklaring op de website.
Een gemiddeld schoolgebouw is veertig jaar oud, aldus de drie. Twee op de vijf onderwijsmedewerkers vinden dat hun schoolgebouw moet worden gerenoveerd. Vooral de energiezuinigheid en het binnenklimaat zijn vaak ver onder de maat. ,,Dit terwijl het bewijs voor een direct verband tussen binnenklimaat en de prestaties van leerlingen zich opstapelt.''
De afgelopen jaren was er regelmatig onduidelijkheid over wie de verantwoordelijkheid draagt voor goede schoolgebouwen: gemeenten of schoolbesturen? Met de nieuwe afspraken hopen de partijen aan die onduidelijkheid een einde te maken.
Renovatie
Zo staat in de voorstellen dat elke gemeente voor minstens de eerste zestien jaar een plan moet hebben over de schoolgebouwen. Ook moet de gemeente verantwoordelijk worden voor renovatie die de levensduur van het gebouw verlengt, net als bij nieuwbouw het geval is. Voor renovatie is nu nog niemand verantwoordelijk. ,,Daardoor werd gekozen voor of nieuwbouw of niets. Nu hebben gemeenten de keuze tussen nieuwbouw of renovatie'', aldus een woordvoerder van de PO-Raad.
In de plannen staat ook dat schoolbesturen zelf mogen investeren in gebouwen, wat nu niet mag, en profiteren van financieel voordeel. Dit zou prikkelen slim met geld om te gaan en duurzaamheid bevorderen.
De drie partijen willen dat de voorstellen worden vastgelegd in de wet. ,,Ook al kunnen gemeenten en schoolbesturen zelf al handelen naar de voorstellen, we weten inmiddels uit ervaring dat er vaak een duwtje in de rug voor nodig is'', aldus vicevoorzitter van de VO-raad Hein van Asseldonk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Nederland een van de grootste EU-landen gelinkt aan ontbossing
Nederland is een van de grootste EU-landen met importproducten die gelinkt zijn aan ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. In een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) staat dat Nederland verantwoordelijk is voor het kappen van bijna 30.000 hectare oerwoud en andere natuur per jaar voor de verbouwing van soja voor veevoer en palmolie. -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMVaccins
Plotseling waren er 700.000 extra prikken gezet, hoe kan dat?
Opeens schoot het aantal coronavaccinaties in Nederland omhoog van ruim drie naar bijna vier miljoen. Dat totaal is een optelsom van registraties, aannames en schattingen. Die methode wekt verbazing, zelfs in het buitenland. ,,De rapportage van vaccinaties door Nederland is erg slecht en verwarrend.” -
Personeel Makro in onzekerheid over baan: ‘Spanning is om te snijden’
Zo'n driehonderd werknemers bij groothandelsketen Makro verliezen door een reorganisatie hun huidige baan. Makro telt zeventien vestigingen in ons land en wil zijn verkooporganisatie veranderen. De medewerkers die boventallig worden verklaard, kunnen solliciteren op een andere functie binnen het bedrijf. ,,De spanning is om te snijden.’’ -
Petitie: Voer vak 'digitale geletterdheid' in op school
Twee miljoen kinderen zijn niet voorbereid op een toekomst waarin nieuwe technologie een hoofdrol speelt, staat in een petitie die vandaag verschijnt. De nieuwe minister van Onderwijs moet daarom straks het vak ‘digitale geletterdheid’ invoeren op alle scholen.
-
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
PREMIUM
Gestolen Pokémon-kaarten uit Kampen nu mogelijk op Franse markt: buit tienduizenden euro’s waard
In Opsporing Verzocht zijn vanavond nieuwe aanwijzingen gedeeld over de beroving van Pokémon-kaarten in Kampen, afgelopen december. Zo zou de buit uit tienduizenden euro’s bestaan en begin dit jaar verhandeld zijn in de Franse hoofdstad Parijs. De politie vermoedt dat de Pokémon-kaarten nog circuleren op de Franse markt. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie.