Volledig scherm
Speelgoedpoppetjes van Zwarte Piet en Sinterklaas. © anp

Gemeenten houden vast aan Zwarte Piet bij intocht

Zwarte Piet is dit jaar nog welkom bij de intocht van Sinterklaas. Gemeenten passen de intocht niet aan naar aanleiding van de landelijke discussie over Zwarte Piet. Dat meldt de NOS na een rondgang langs ruim 200 gemeenten. Enkele gemeenten zeggen dat ze wel willen nadenken over het aanpassen van de intocht van volgend jaar.

De landelijke discussie is mede ontstaan na klachten in Amsterdam. De gemeente heeft ruim twintig bezwaarschriften gekregen, omdat Zwarte Piet discriminerend zou zijn. De 'Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam' denkt na over de invulling van de intocht en of er iets moet veranderen. 'We zijn ermee bezig. Dat er iets gaat gebeuren is zeker', zegt voorzitter Raymond Borsboom.

Andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld Boxtel, zeggen niets te veranderen aan het feest van Sinterklaas. 'De intochten van Sinterklaas en het sinterklaasfeest zijn ieder jaar weer een feestelijke gelegenheid, die in onze gemeenschap op geen wijze in verband worden gebracht met racisme', laat de gemeente weten.

Vandaag acties
In Den Haag en in Nijmegen worden vandaag steunacties voor Zwarte Piet georganiseerd. Via Facebook is een oproep gedaan voor een demonstratie op het Malieveld in Den Haag, waarbij deelnemers is gevraagd zich als Zwarte Piet te verkleden. In het Goffertpark in Nijmegen wordt een recordpoging ondernomen om met zoveel mogelijk Zwarte Pieten op de foto te gaan.