Volledig scherm
Uit een peiling die Jeugdzorg Nederland gisteren naar buiten bracht blijkt dat driekwart van de jeugdzorginstellingen geen zicht heeft op het budget dat ze in 2015 krijgen. © ANP XTRA

Gemeenten: jeugdzorg is nog voor 1 januari op orde

Wethouders zullen kinderen niet tussen wal en schip laten vallen. Zo reageert de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) vandaag op de berichten van donderdag dat een groot deel van de gemeenten onvoldoende voorbereid is op de nieuwe taken voor de jeugdzorg die ze vanaf 1 januari krijgen.

Staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) meldden dat gisteren aan de Tweede Kamer. Het kabinet gaat deze gemeenten nader onder de loep nemen. Werpt dat onvoldoende vruchten af, dan kunnen ze onder curatele komen van het Rijk.

De twee bewindslieden maken zich zorgen over een kwart van de jeugdzorgregio's. Daar is het onduidelijk of het voor 1 november lukt goede afspraken te maken met jeugdzorginstellingen. Uit een peiling die Jeugdzorg Nederland gisteren naar buiten bracht blijkt dat driekwart van de jeugdzorginstellingen geen zicht heeft op het budget dat ze in 2015 krijgen. Daardoor kunnen zorgaanbieders niet garant staan voor goede zorg en veiligheid, aldus Jeugdzorg.

VNG erkent dat 'enkele regio's achterlopen', maar gaat ervan uit dat gemeenten voor 1 januari hun zaken op orde hebben. 'De gemeenteraden zullen hun college daarop aanspreken.' Volgens VNG is de vertraging te wijten aan de noodzaak om zorgvuldig te werk te gaan bij de inkoop. 'Dit gaat soms ten koste van door velen gewenste snelheid.'