Volledig scherm
Gemeenten zeggen wel dat ze duurzamer willen inkopen, maar bij het aanschaffen van nieuwe wagens en taxibusjes voor ouderen en scholieren komt daar weinig van terecht.

'Gemeenten kopen wagens niet duurzaam in'

Gemeenten zeggen wel dat ze duurzamer willen inkopen, maar bij het aanschaffen van nieuwe wagens en taxibusjes voor ouderen en scholieren komt daar weinig van terecht. Slechts een kwart van de gemeenten heeft in de aanbesteding voor een nieuw wagenpark minimale randvoorwaarden voor milieu staan.

Quote

Op papier formuleren overheden maatrege­len voor schonere lucht, maar bij het inkopen gaan ambities het raam uit

Geertje van Hooijdonk van de milieuorganisatie

Utrecht, Groningen/Haren, Leeuwarden, Amsterdam, Bronckhorst en Uden doen het wel goed en vragen in de aanbesteding nadrukkelijk om elektrisch vervoer. Maar bij de aanbesteding wordt vaak puur naar de prijs gekeken en dan zijn diesels toch vaak het goedkoopst, meldt Natuur & Milieu vandaag na eigen onderzoek.

Dat is zonde en gemeenten geven zo niet het goede voorbeeld, vindt Geertje van Hooijdonk van de milieuorganisatie. ,,Op papier formuleren overheden klimaatambities en maatregelen voor schonere lucht. Maar bij de praktijk van het inkopen gaan deze ambities weer het raam uit. Dat terwijl alternatieven als elektrische modellen wel beschikbaar zijn."