Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeenten laten het afweten bij de aanpak mensenhandel

Nederlandse gemeenten schieten tekort bij de aanpak van mensenhandel, concludeert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in een rapport dat vandaag is verschenen.

Volgens de onderzoekers heeft meer dan een derde (35 procent) van de gemeenten geen idee of mensenhandel voorkomt. Hoe kleiner de gemeente, hoe vaker het aan zicht ontbreekt. Deze conclusie is volgens het rapport 'zorgwekkend'.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de zorg en opvang van slachtoffers. ,,Bovendien kunnen zij slachtoffers van mensenhandel signaleren en met gemeentelijke bevoegdheden daders aanpakken. Toch geeft ruim 95 procent van de gemeenten aan geen specifiek beleid over mensenhandel te hebben'', aldus Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer-Vermeulen.

Artsen

Gemeenten zouden volgens de onderzoekers artsen moeten betrekken bij de aanpak van mensenhandel. Volgens de rapporteur komt de helft van de medische professionals in contact met slachtoffers van mensenhandel, terwijl artsen nog nauwelijks worden getraind om met deze situaties om te gaan.

Artsen kunnen volgens de onderzoekers in een vroeg stadium het verschil maken. ,,In één zaak was een slachtoffer zeventien keer met verwondingen bij diverse artsen geweest, en toch was er niet één arts die de uitbuiting en mishandeling signaleerde''.

Signaal

Artsenorganisatie KNMG ziet de noodzaak in van meer alertheid op mensenhandel en de rol die artsen kunnen spelen. De organisatie gaat met de aanbevelingen aan de slag, maar tekent wel aan dat slachtoffers zeer moeilijk te herkennen zijn. Zij zijn bang voor eventuele gevolgen en willen soms niet geholpen willen worden, of ze zien zichzelf niet als slachtoffer. ,,Artsen krijgen in hun carrière maar zelden en misschien zelfs nooit met deze problematiek te maken'', aldus KNMG.

De organisatie FairWork werkt met Soa Aids Nederland aan nieuwe aanbevelingen voor mensen in de medische wereld om signalen van mensenhandel te herkennen. Daarnaast moet volgens Romaike Zuidema van FairWork ook buiten prostitutie worden gekeken. Zij noemt als voorbeeld een Poolse werknemer, die blijft doorlopen met een wond aan zijn been. Als de man de arts vertelt dat hulp vragen niet mocht, dan kan dat een signaal zijn van mensenhandel. ,,Als je dat als zodanig herkent, kun je doorvragen", aldus Zuidema.

De Nationaal Rapporteur stelt ook vast dat buitenlandse slachtoffers van mensenhandel onvoldoende worden beschermd. Zij hebben recht op een speciale regeling. Tijdens de zogeheten 'bedenktijd', een periode waarin ze kunnen nadenken over het doen van aangifte tegen een mensenhandelaar, kunnen slachtoffers niet het land uit worden gezet. In de praktijk blijkt echter dat de aanbieders van de bedenktijd, de politie, Koninklijke Marechaussee en Inspectie SZW verschillende drempels opwerpen. Daardoor worden slachtoffers soms niet beschermd.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”