Volledig scherm
© anp

Gemeenten: te weinig geld voor referendum GeenPeil

Het referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne op 6 april volgend jaar gaat de gemeenten veel geld kosten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt voor de organisatie 20 miljoen euro beschikbaar, maar volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het organiseren van een referendum bijna net zo duur als de Tweede Kamerverkiezingen. Die kostten in 2012 zo'n 42,2 miljoen euro.

Quote

Het democra­tisch stemproces komt zo in het geding, en dat kan niet de bedoeling zijn. We willen zo snel mogelijk met het ministerie om tafel

Woordvoerster VNG

Dat kleine budget heeft volgens de VNG gevolgen voor het stemmen. Zo kunnen de gemeenten bijvoorbeeld minder stemlokalen inrichten, waardoor kiezers verder moeten reizen. Daardoor bestaat de kans op lange rijen voor de stemlokalen. Mogelijk blijven mensen zelfs thuis omdat ze geen zin hebben om lang te reizen.

,,Het democratisch stemproces komt zo in het geding, en dat kan niet de bedoeling zijn", zegt een woordvoerster van de VNG. "We willen zo snel mogelijk met het ministerie om tafel gaan om te overleggen over hoe we het referendum moeten organiseren. Er bestaat een flink verschil tussen het budget en de kosten, dus er moet iets veranderen."

De VNG roept naar eigen zeggen niet per se op tot verhoging van het gemeentebudget, maar wil vooral een structurele oplossing voor de toekomst bewerkstelligen. ,,We denken dat er de komende jaren nog wel vaker referenda gehouden zullen worden. Dan spelen die problemen natuurlijk weer." 

Het ministerie heeft inmiddels laten weten bereid te zijn met de gemeenten in gesprek te gaan over de organisatie van het referendum. 

Volgend jaar
Donderdag werd bekend dat het referendum gehouden zal worden op woensdag 6 april volgend jaar. De datum is zo gekozen dat er genoeg tijd is voor het voeren van een publiek debat en dat gemeenten zich kunnen voorbereiden, aldus de commissie. 

Ook is de vraag die op het stembiljet komt te staan vastgesteld: 'Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?'

GeenPeil
Het referendum is een initiatief van het Actiecomité GeenPeil, dat vreest dat het verdrag een eerste stap naar EU-lidmaatschap van Oekraïne is. Volgens het comité gaat dat verdrag de Nederlandse belastingbetaler miljarden euro's extra kosten. 

GeenPeil zamelde 427.939 handtekeningen in, ruim meer dan de 300.000 die nodig waren voor het referendum.

Associatieverdrag
GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van eurofoob Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.

Premier Mark Rutte noemt het associatieverdrag juist goed voor Nederland. Het versterkt de handelsbetrekkingen en kan leiden tot meer welvaart en stabiliteit in Oekraïne, aldus de premier. Volgens hem is het zeker geen eerste stap naar EU-lidmaatschap van het land. Rutte wijst erop dat Europa ook met landen in Midden- en Zuid-Amerika en met Libanon en Israël associatieverdragen heeft, en die landen zijn ook geen lid van de EU geworden.

  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.