Volledig scherm
Politieonderzoek in een woning in Vlaardingen in verband met een grote anti-terreuractie waarbij zeven mannen zijn aangehouden in Weert en Arnhem. © ANP

Gemeenten volgen zeker 160 geradicaliseerde moslims

Zeker 160 geradicaliseerde moslims worden momenteel door gemeente en politie​- en veiligheidsdiensten actief in de gaten gehouden. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant onder 25 gemeenten die het jaarlijks geld krijgen om deze mensen in de gaten te houden.

Deze individuen vallen onder de zogeheten ​Persoonsgerichte aanpak voorkoming radicalisering en extremisme (PGA).

Het aantal personen dat de diverse instanties volgen ligt in de praktijk waarschijnlijk nog hoger, aangezien slechts negen van de 25 gemeenten bereid waren getallen te openbaren. De gemeenten Amsterdam (59), Rotterdam (38), Arnhem (20) en Den Haag (enkele tientallen) volgen de meeste mensen.

Invallen

De politie, veiligheidsdiensten vielen in september woningen in Arnhem, Huissen, Weert, Vlaardingen en Rotterdam binnen. Met deze gecoördineerde actie werd een terroristische cel van zeven personen opgepakt in Arnhem en Weert.

,,Gemeenten spelen een grote rol in tijdige herkenning van radicalisering binnen hun gemeente of regio'', schreef de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid eind 2014 in een handreiking voor gemeenten. ,,Een voorbeeld is een wethouder onderwijs die alle schooldirecteuren in de gemeente uitnodigt om te bespreken in hoeverre zij iets merken van radicalisering. Ook in bestuurlijke contacten met religieuze instellingen kunnen signalen van radicaliseringsproblematiek aan de orde komen.''