Volledig scherm
© Thinkstock

Generatie van twintigers zit thuis op de bank

Er dreigt een verloren generatie te ontstaan van 140.000 twintigers tussen de 23 en 27 jaar die geen opleiding volgt en ook geen werk heeft. Volgens de MBO-Raad en enkele wethouders van grote steden is nú actie nodig.

De werkloze midtwintigers zijn volgens MBO-Raadvoorzitter Ton Heerts grofweg op te delen in drie groepen. De ene groep werd tot een paar jaar geleden doorgestuurd naar sociale werkplaatsen. Sinds de sociale werkvoorziening is afgeschaft, moeten zij met loonkostensubsidies aan het werk bij bedrijven en organisaties, maar dat is - mede door de economische crisis - niet goed gelukt.

De tweede groep heeft wel een diploma en gewerkt, maar raakte werkloos. Heerts: ,,Mensen die vroeg van school gingen en werk vonden in de horeca of supermarkt, maar eruit werden gegooid op het moment dat ze op hun 23ste een volledig loon moesten krijgen." Dan is er nog een groep die zonder diploma van school is gegaan.

Kleine baantjes

Quote

Nu is de kans om deze mensen aan het werk te krijgen

Ton Heerts

Voor alle groepen geldt dat ze niet kunnen terugvallen op de bijstand, omdat die volgens Heerts niet meer beschikbaar is voor mensen tot 27 jaar. Ze hebben soms inkomen uit kleine, tijdelijke baantjes of zwart werk.

Driekwart van die groep is met een beetje inspanning binnen twee, drie jaar aan werk te helpen, denkt Heerts. ,,Door de aantrekkende economie is nu de kans om deze mensen aan het werk te krijgen. Doen we niets, dan zijn zij over een paar jaar het nieuwe granieten bestand in de bijstand."

Zijn plan is de twintigers een jaar lang te scholen en te coachen en via leer-werkplekken werkervaring op te laten doen. Dit moet hun kansen op een baan aanzienlijk vergroten, want werk is er genoeg. ,,De bouw heeft tienduizenden mensen nodig en ook in de techniek is er volop werk." De kosten voor het stoomjaar schat Heerts op 8.000 euro per persoon. ,,Een uitkering kost 20.000 euro per jaar."

Kwetsbaar

Hij denkt dat het plan alleen kans van slagen heeft als de twintigers één-op-éénbegeleiding krijgen. ,,Het zijn kwetsbare jongvolwassenen die vaak problemen hebben door schulden, gebroken gezinnen en ander persoonlijk leed."

Samen met Hans Hillen van brancheorganisatie NRTO roept Heerts wethouders en uitkeringsinstantie UWV op zich aan te sluiten bij het zogenoemde 'perspectiefpact'. De wethouders van onder meer Amsterdam, Apeldoorn en Hengelo hebben zich al aan het plan van de MBO-Raad verbonden. Heerts hoopt dat het nieuwe kabinet het plan ook steunt.