Generatie van twintigers zit thuis op de bank
Er dreigt een verloren generatie te ontstaan van 140.000 twintigers tussen de 23 en 27 jaar die geen opleiding volgt en ook geen werk heeft. Volgens de MBO-Raad en enkele wethouders van grote steden is nú actie nodig.
De werkloze midtwintigers zijn volgens MBO-Raadvoorzitter Ton Heerts grofweg op te delen in drie groepen. De ene groep werd tot een paar jaar geleden doorgestuurd naar sociale werkplaatsen. Sinds de sociale werkvoorziening is afgeschaft, moeten zij met loonkostensubsidies aan het werk bij bedrijven en organisaties, maar dat is - mede door de economische crisis - niet goed gelukt.
De tweede groep heeft wel een diploma en gewerkt, maar raakte werkloos. Heerts: ,,Mensen die vroeg van school gingen en werk vonden in de horeca of supermarkt, maar eruit werden gegooid op het moment dat ze op hun 23ste een volledig loon moesten krijgen." Dan is er nog een groep die zonder diploma van school is gegaan.
Kleine baantjes
Nu is de kans om deze mensen aan het werk te krijgen
Voor alle groepen geldt dat ze niet kunnen terugvallen op de bijstand, omdat die volgens Heerts niet meer beschikbaar is voor mensen tot 27 jaar. Ze hebben soms inkomen uit kleine, tijdelijke baantjes of zwart werk.
Driekwart van die groep is met een beetje inspanning binnen twee, drie jaar aan werk te helpen, denkt Heerts. ,,Door de aantrekkende economie is nu de kans om deze mensen aan het werk te krijgen. Doen we niets, dan zijn zij over een paar jaar het nieuwe granieten bestand in de bijstand."
Zijn plan is de twintigers een jaar lang te scholen en te coachen en via leer-werkplekken werkervaring op te laten doen. Dit moet hun kansen op een baan aanzienlijk vergroten, want werk is er genoeg. ,,De bouw heeft tienduizenden mensen nodig en ook in de techniek is er volop werk." De kosten voor het stoomjaar schat Heerts op 8.000 euro per persoon. ,,Een uitkering kost 20.000 euro per jaar."
Kwetsbaar
Hij denkt dat het plan alleen kans van slagen heeft als de twintigers één-op-éénbegeleiding krijgen. ,,Het zijn kwetsbare jongvolwassenen die vaak problemen hebben door schulden, gebroken gezinnen en ander persoonlijk leed."
Samen met Hans Hillen van brancheorganisatie NRTO roept Heerts wethouders en uitkeringsinstantie UWV op zich aan te sluiten bij het zogenoemde 'perspectiefpact'. De wethouders van onder meer Amsterdam, Apeldoorn en Hengelo hebben zich al aan het plan van de MBO-Raad verbonden. Heerts hoopt dat het nieuwe kabinet het plan ook steunt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Over de ‘fucking’ linkse fusie en waarom het kabinet het niet over racisme wil hebben
Het mag nog geen fusie heten, maar de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks wordt steeds inniger en dat is best een goed idee denken experts. Het kabinet worstelt ondertussen met de definitie van racisme en met het tekort aan woningen, ook voor vluchtelingen. -
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
update
Drukste avondspits van het jaar: 1120 kilometer file voor hemelvaartsweekend
Met ruim 1120 kilometer langzaam rijdend verkeer verdeeld over 190 files is het woensdagavond de drukste avondspits van het jaar, meldt de ANWB. Daarmee is het aantal files rondom Hemelvaart vergelijkbaar met voor corona. In 2019 stond er in het hemelvaartweekend 1028 kilometer file. Het vorige record van dit jaar stond op 785 kilometer. Dat was vlak voor de meivakantie. -
38
KLM beperkt verkoop tickets voor vluchten vanaf Schiphol vanwege aanhoudende chaos
KLM zet de rem op de verkoop van tickets voor vluchten die de komende dagen nog gaan vertrekken vanaf Schiphol. Dat doet de luchtvaartmaatschappij omdat de luchthaven er niet in slaagt om de problemen die de afgelopen maanden ontstaan zijn op te lossen. Het gaat om tickets voor vluchten van KLM tot en met aanstaande zondag. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMmet video8
Survivalgids voor Schiphol: ‘Blijf in het hier en nu’
Wie nu aan Schiphol denkt, ziet automatisch lange rijen voor zich. Reizigers die de luchthaven gebruiken staan er uren in, en het einde van dit fenomeen lijkt nog lang niet in zicht. Ook voor de zomer wordt gevreesd voor lange wachttijden. Daarom de vraag: hoe bereid je je voor? -
Met video
Kabinet sleutelt nog aan nieuwe wet, maar gaat komende weken al panden opeisen voor asielopvang
Gemeenten met lege rijkspanden worden de komende weken gedwongen om asielplekken te leveren. Ruim twintig gebouwen zijn in beeld. Ook werkt het kabinet nog aan een wet die het opleggen van asielopvang makkelijker maakt. En er moeten nog drie aanmeldcentra komen zoals in Ter Apel.