Volledig scherm
Een Zwarte Piet tijdens het sinterklaasfeest in Hengelo. © Toma Tudor

Gerechtshof beslist: geen nieuwe strafzaken over Zwarte Piet

Justitie hoeft geen nieuwe strafzaken te beginnen tegen partijen die Zwarte Piet afbeelden. Dat heeft het gerechtshof vandaag besloten. Stichting Nederland Wordt Beter wilde dat onder meer Hema, Blokker en Albert Heijn zouden worden vervolgd. 

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder al besloten niet tot vervolging over te gaan. Nederland Wordt Beter deed twee jaar geleden aangifte namens honderden mensen die de helper van Sinterklaas een discriminerend en beledigend stereotype vinden. Via een zogeheten artikel 12-procedure hoopten de activisten het OM alsnog tot actie te dwingen, maar het hof gaat daar dus niet in mee.

De rechters oordelen dat de aangifte zo algemeen is geformuleerd dat er geen strafbare feiten uit afgeleid kunnen worden. Wel laten zij ruimte voor eventuele toekomstige zaken door te stellen dat 'gedragingen als die waartegen klagers opkomen' een strafbaar karakter kunnen hebben. Advocaat Willem Jebbink noemt dat laatste een 'belangrijke opsteker voor iedereen die strijdt voor een niet-stereotyperende en voor velen pijnlijke invulling van het sinterklaasfeest.' Hij en zijn cliënten betreuren de uitspraak echter wel. Ze overwegen een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens of het VN-comité tegen rassendiscriminatie. 

Stichting Nederland Wordt Beter wil dat Zwarte Piet uit het sinterklaasfeest verdwijnt, omdat de figuur racistisch zou zijn. ,,Nederland ziet zwarte mensen anno 2017 nog steeds als een karikatuur'', stelt actievoerder van de stichting Jerry Afriyie.

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.