Volledig scherm
Een AD-journalist dreigt te worden gegijzeld. © Carlo ter Ellen DTCT

Gerechtshof dreigt AD-verslaggever Nadia Berkelder te gijzelen

Het Gerechtshof in Den Haag dreigt op dit moment AD-journalist Nadia Berkelder in gijzeling te nemen. De verslaggever van het AD Rotterdams Dagblad weigert als getuige op te treden in het hoger beroep van een strafzaak dat vandaag dient. Ze beroept zich op het verschoningsrecht en beschermt als journalist haar bronnen en informatie.

Berkelder (49) was in september 2016 als verslaggever aanwezig bij een politie-actie in het centrum van Rotterdam. Voor het AD Rotterdams Dagblad beschreef zij hoe in een appartement in een van de vele woontorens een tas geld en veel automatische wapens werden aangetroffen.

Een van de die dag aangewezen verdachten is in 2017 door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Tegen dat vonnis is hij in hoger beroep gegaan en dat dient vandaag bij het Gerechtshof in Den Haag. De AD-verslaggever is opgeroepen als getuige, op verzoek van de advocaat van de verdachte, Inez Weski.

Berkelder heeft ter zitting geweigerd vragen te beantwoorden over wat zij tijdens de politie-actie heeft gezien. Zij beroept zich op het verschoningsrecht, waarmee journalisten hun bronnen en de door hen verkregen informatie kunnen beschermen. Het Gerechtshof beraadt zich op dit moment op het vervolg en dreigt de verslaggever te gijzelen.

Zo ver komt het zelden. Echter, opvallend genoeg was het vorige week ook raak. Toen werd NOS-verslaggever Robert Bas vastgehouden omdat hij geen informatie wilde delen over de vergismoord op GGZ-directeur Rob Zweekhorst.

Door journalisten te gijzelen kan de rechtbank, of in hoger beroep het Gerechtshof, hen proberen te dwingen informatie te geven in een strafzaak. Zij worden in een cel in het Huis van Bewaring geplaatst totdat zij een verklaring afleggen. Dit heeft tot nu toe nooit effect gehad, journalisten hielden altijd de kaken op elkaar.