De nu 3-jarige Insiya Hemani werd in 2016 ontvoerd naar India.
Volledig scherm
De nu 3-jarige Insiya Hemani werd in 2016 ontvoerd naar India. ©

Gerechtshof vernietigt besluit dat ontvoerde Insiya naar Nederland moet

Het gerechtshof in Den Haag heeft een eerder besluit van de rechtbank dat het ontvoerde meisje Insiya terug moet naar Nederland, vernietigd. Volgens het hof is de zaak 'zo nauw verbonden met India' dat Nederlandse rechters niet bevoegd zijn dat besluit te nemen.

Het lijkt er daarmee op dat het juridische gevecht over het 'teruggeleidingsverzoek' in India moet worden uitgevochten, daar waar het meisje nu is, bij haar vader Shehzad Hemani. Volgens moeder Nadia Rashid besliste een familierechter in India onlangs dat de peuter terug moet naar Nederland. Dat zou uiterlijk 27 maart 2018 moeten gebeuren. 

De vader deed dat weer af als nepnieuws. Later zei hij dat hij tegen het besluit in hoger beroep zal gaan omdat Insiya volgens hem in India hoort. Het is onduidelijk welke invloed de beslissing van het gerechtshof in Nederland heeft op de procedure in India. 

Opdracht

De nu 3-jarige Insiya Hemani werd in september 2016 ontvoerd toen ze bij haar oma was in Amsterdam. Justitie in Nederland vervolgt de kidnappers. Tot die groep van acht mensen hoort ook Insiya's steenrijke vader Shehzad Hemani, die niet bij de ontvoering was, maar de opdracht gaf tot de kidnap.

De zaak is ingewikkeld, omdat Nadia van Shehzad wilde scheiden en met het meisje eind 2014, begin 2015 naar Nederland verhuisde. De echtscheidingsprocedure loopt nog steeds. De juridische strijd moet volgens het gerechtshof in Den Haag in India worden uitgevochten omdat daar het huwelijk is voltrokken en zij daar woonden. Datzelfde geldt voor de juridische strijd over de vraag of het meisje terug moet naar Nederland. ,,De zaak speelt zich vooral af in de rechtssfeer van India'', aldus een woordvoerster van het gerechtshof. Insiya werd wel in Nederland geboren en heeft de Nederlandse nationaliteit.

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”