Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Gescheiden ouders met nieuwe relatie wonen vaak verder uit elkaar

De meeste ouders die scheiden, blijven in de jaren daarna bij elkaar in de buurt wonen. De vader en moeder gaan vaak verder van elkaar af wonen zodra ze een nieuwe partner vinden. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Driekwart van de gescheiden ouders woont minder dan 10 kilometer bij elkaar vandaan, blijkt uit cijfers uit 2018. Onderzoekers hebben bekeken waar ouders vier jaar na de scheiding wonen. Ze zijn in die jaren wel wat verder uit elkaar gaan wonen.

Gescheiden ouders gaan vaak verder van elkaar af wonen als één van hen een nieuwe partner vindt en nog verder als ze beiden een nieuwe relatie hebben. Gescheiden ouders die beiden weer samenwonen met een nieuwe partner, wonen in twee op de vijf gevallen verder van elkaar vandaan dan 10 kilometer. Ouders die in de jaren na een echtscheiding beiden geen nieuwe relatie vonden, wonen in slechts een op de vijf gevallen zo ver van elkaar vandaan.

Afstand nemen

CBS-socioloog Tanja Traag haalt niet uit de cijfers waarom dit zo is. ,,Maar ik kan me voorstellen dat je vlak na een scheiding vooral snel een huis zoekt dat in de buurt van je ex is en dus je kinderen. Als je weer een partner vindt, trek je bij hem of haar in of zoek je samen een huis. Het nieuwe huis moet dan ook aan andere voorwaarden voldoen, vooral als je in een samengesteld gezin gaat wonen. Misschien ga je ook verder weg wonen om afstand te nemen tot je ex.’’

  1. Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    De Universiteit van Amsterdam had nooit excuses moeten aanbieden voor het uitnodigen van Nelson Maatman, de pedo-activist die ernstig bedreigd wordt na zijn optreden in het NPO-programma Danny op straat. Dat vindt student Rogier van de Veen. Hij zat in het college dat Maatman vorige week toesprak. ,,Als de universiteit gaat dansen naar de pijpen van de populaire mening, verliest zij haar kritische karakter.’’