Volledig scherm
De techniekinstructeur geniet nu noodgedwongen van de zon. © Victor Schildkamp

Geschorste leerkracht die profeet Mohammed zou hebben beledigd: Ik wil weer aan de slag

De 49-jarige techniekinstructeur die is geschorst door het Hoofdvaart College in Hoofddorp omdat enkele leerlingen beweren dat hij de profeet Mohammed zou hebben beledigd, wil gewoon weer aan de slag. ,,Maar wel als ze mij volledig rehabiliteren”, zegt hij thuis.

De man - die anoniem wenst te blijven - zit al sinds 21 januari thuis en kreeg deze week te horen dat zijn schorsing met drie maanden is verlengd. Hij zou namelijk gezegd hebben dat Mohammed getrouwd was met een meisje van acht jaar oud en dat in Nederland een volwassen man die trouwt met een meisje als pedofiel wordt gezien.

,,Puur verzinsel van een lastige leerling”, zegt de instructeur die na een loopbaan in de techniek vijf jaar geleden het onderwijs instapte. Enkele maanden voor het incident kwam de man overigens even met een burn-out thuis te zitten, maar inmiddels werkte hij weer twee uur per dag. ,,Een kwestie van weken en ik was weer fulltime in orde.”

Bekeren

De instructeur is christen. Maar op de school waar hij werkt en waar ‘voor driekwart’ kinderen met een allochtone achtergrond zitten, speelt zijn geloof geen rol. ,,Ik ben daar niet om te bekeren, ik ben daar om kinderen basisvaardigheden techniek te leren.”

Toen de instructeur onlangs een leerlinge tijdens de les hoorde zeggen dat haar moeder hem ‘onrein’vindt, zei hij daar iets van. ,,Zij was al langer over mij aan het stoken. Ik wilde dat dat stopt en ik heb gezegd dat ik altijd bereid ben met haar moeder in gesprek te gaan.”

Quote

Ik heb al langer het idee dat de directeur van me af wil

Geschorste techniekinstructeur

De profeet kwam nooit ter sprake, zegt de instructeur. Maar in de pauze kwam een groepje leerlingen op hem af met het verhaal dat hij de profeet beledigd zou hebben. De instructeur doet thuis in de huiskamer voor hoe hij met zijn armen over elkaar de leerlingen liet uitrazen en zijn hand op de schouder legde van een jongen die het meest tekeer ging. ,,Die riep meteen: blijf met je poten van me af.”

Tot zijn verbijstering werd hij daarna geschorst. De instructeur kan slechts gissen naar de wérkelijke reden: ,,Ik kreeg al een paar maanden het idee dat de nieuwe directeur van me af wil. Waarom? Omdat ik christen ben? Een burn-out had? Omdat ik een vrij dure kracht ben?” 

Het gebrek aan steun van de schoolleiding voor de instructeur leidt ook landelijk tot veel ophef. Het klopt, geeft de instructeur toe, dat hij de directeur incapabel vindt. ,,Ik heb richting het college van bestuur voorbeelden aangehaald waarom de directeur naar mijn mening niet capabel is. Maar wat geeft dat? Het is mijn mening. Ik kan zelf prima functioneren.”

De school stelt nu mediation voor. De instructeur heeft als tegenvoorstel geopperd de geschillencommissie te laten optreden. ,,Want ik ben onterecht geschorst.”