Volledig scherm
Johan Derksen tijdens een uitzending van het tv-programma Veronica Inside. © ANP Kippa

Gesprek tussen minister en Johan Derksen over homo-acceptatie van de baan

Er komt definitief geen gesprek tussen minister Ingrid van Engelshoven (emancipatie) en voetbalcommentator Johan Derksen over zijn omstreden uitspraken over homoseksualiteit in het voetbal. Derksen wijst een gesprek af als dat niet in de studio van Veronica Inside gebeurt.

Dat zegt een woordvoerder van Van Engelshoven nadat een medewerker van de D66-bewindsvrouw en Derksen telefonisch met elkaar hebben gesproken. ,,Derksen wilde niet op een gesprek ingaan, behalve als dat bij VI zou zijn’’, aldus de zegsman.

Van Engelshoven sprak Derksen vorige week aan op zijn omstreden uitspraken over homoseksualiteit in praatprogramma Veronica Inside. Daarin nam Derksen twee jonge homo’s op de korrel die een brandbrief hadden geschreven aan voetbalbond KNVB over de homo-onvriendelijke sfeer in voetbalstadions. ,,Je moet als homo wel een beetje zelfspot hebben en tegen grappen kunnen. We moeten niet doorslaan in dit land.’’ Later stelde hij ook: ,,We moeten ophouden met doen alsof het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit.’’

Pijnlijk

Die uitspraken vond de emancipatieminister ‘pijnlijk’, zei ze afgelopen donderdag.,,Kennelijk vindt Johan Derksen het buitengewoon grappig, maar het raakt mij. Hij doet er heel veel mensen pijn mee. Dat vind ik onnodig.’’ Ze riep hem toen ook op tot een gesprek. Dat zou die avond bij praatprogramma Pauw plaatsvinden, maar Derksen wilde dat volgens de woordvoerder van de minister niet.

Afgelopen vrijdag riep Derksen op zijn beurt Van Engelshoven op om in zijn programma in gesprek te gaan. Van Engelshoven vindt dat echter ‘niet de juiste setting om een genuanceerd gesprek te voeren’. Derksen stelde vervolgens dat de minister publiciteit wilde. ,,Dit is voor de bühne. Niemand kent dat mens en nu heeft ze eindelijk de kans om mee te liften.’’

Nu het gesprek met Derksen definitief van de baan is, heeft Van Engelshoven het Amsterdamse debatcentrum De Balie gevraagd een breder debat over acceptatie van homoseksualiteit in de sport te organiseren. Daar wil zij ook aan deelnemen.

Quote

We moeten ophouden met doen alsof het zo verschrik­ke­lijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit.

Johan Derksen
Volledig scherm
AMSTERDAM - Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) wil in debat met Johan Derksen. Dat heeft ze donderdag gezegd in reactie op zijn homo-onvriendelijke uitspraken in het programma Veronica Inside. "Ik vind zijn uitspraken pijnlijk”, zegt de minister. © ANP

Bekijk hieronder het fragment waarin Johan Derksen in Veronica Inside zegt: ‘als je een beetje karakter hebt, kom je gewoon uit de kast’:

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”