Volledig scherm
Wim Littooij © anp

Gestolen examens eerst via familie verdachten verspreid

De eindexamens die zijn gestolen bij het Ibn Ghaldoun zijn aanvankelijk verspreid onder 'vriendjes, familieleden en kennissen' van de vermeende examendieven. Op die wijze zijn ze uiteindelijk in heel Nederland terechtgekomen. De eindtoetsen zijn bij scholieren in de grote steden beland, maar ook in kleinere gemeenten. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Dat zegt Wim Littooij, voorzitter van de verenigde schoolbesturen van Rotterdam, op basis van informatie van de Onderwijsinspectie en het Openbaar Ministerie (OM).

Justitie wil slechts kwijt dat de examens ook 'buiten Rotterdam' zijn terechtgekomen. De Onderwijsinspectie wil dit niet verder toelichten. 'Leerlingen die alsnog willen aangeven dat ze de eindexamens in handen hebben gekregen, kunnen zich nog melden,' zegt een woordvoerder. 'Het onderzoek door het Openbaar Ministerie loopt nog. Pas daarna kan de balans worden opgemaakt.'

Onderzoek
Justitie wil niet reageren op berichten dat de examens in Noord-Holland en Utrecht zijn opgedoken. Wel bevestigt een woordvoerster dat onderzoek wordt gedaan op scholen in Brabant.

Littooij maakte gisteren bekend dat de diploma-uitreikingen in Rotterdam worden uitgesteld tot na 27 juni. Zo moet worden voorkomen dat scholieren een diploma krijgen terwijl ze daar eigenlijk geen recht op hebben.

Spijtoptanten die gestolen examens hebben gekocht of ingezien, kunnen zich nog tot vanmiddag 18.00 uur melden bij hun school. Ze lopen wel het risico voor de rechter te moeten verschijnen. Welke straf hen wacht kan justitie niet zeggen. Wie zich na het weekend meldt, moet het hele examenjaar overdoen.