Volledig scherm
De gestolen Van Goghs die zijn teruggevonden in een maffiabunker. © AP

Gestolen Van Goghs in maart terug in ons land

De twee gestolen doeken van Vincent van Gogh, die vorig jaar opdoken in een maffiabunker in Italië, komen begin maart terug naar Nederland.

De schilderijen Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85) zijn vanaf 21 maart weer te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam, bevestigt een woordvoerster.

De twee schilderijen werden in 2002 op kinderlijk eenvoudige wijze gestolen uit het museum. Daarna belandden ze bij de bende van Raffaele Imperiale, een beruchte leider van de Camorra, de maffia in Napels. De Italiaanse politie vond de Van Gogh’s vorig jaar september terug in een geheime opslagplaats, op een rots bij de kustplaats Castellammare di Stabia.

De rechter in het land hief vorige maand het beslag op de doeken op, waardoor ze kunnen terugkeren. Het ene schilderij, Zeegezicht bij Scheveningen, is beschadigd. Het andere werk is min of meer ongeschonden. Van beide schilderijen ontbreekt de lijst. De doeken worden later gerestaureerd.

De gevreesde bendeleider Raffaele Imperiale is veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf, maar is nog steeds voortvluchtig. Naar verluidt houdt de Camorrabaas zich op in peperdure hotels in Dubai.