Volledig scherm
Sleepboten trekken de 366 meter lange CSCL Jupiter los. © ANP

Gestrand containerschip in Westerschelde weer vlot getrokken

Het Chinese containerschip dat vanmorgen strandde in de Westerschelde ter hoogte van Bath vaart weer. Twaalf sleepboten wisten de CSCL Jupiter omstreeks 21 uur vlot te trekken. 

Voor de bergingsoperatie was bewust gewacht op hoogwater, om 20.50 uur. De klus in het Nauw van Bath trok veel bekijks. Volgens regionale media volgden duizenden mensen de operatie vanaf de dijk. De burgemeester van de gemeente Reimerswaal kondigde een noodbevel af voor de omgeving van het gestrande containerschip. Dit uit voorzorg opdat eventuele hulpverlening niet zou worden bemoeilijkt door ramptoeristen.

Hulpinstanties startten om 20.00 uur met de voorbereiding voor de berging van de CSCL Jupiter. Die liep vanmorgen omstreeks half negen vast in de Westerschelde door een technische fout. Belangstellenden die zich bevonden in de buurt van de punt van de dijk, kregen van de politie het bevel om het gebied te verlaten. Dit op last van de veiligheidsregio en uit voorzorg voor als de trossen onverhoopt zouden knappen. De zware touwkabels kunnen dan wegschieten over een afstand van wel 200 tot 300 meter.  

Volgens de burgemeester van Reimerswaal, Piet Zoon, trok het gestrande schip sinds vanmiddag veel nieuwsgierigen die hun auto's in het dorp Bath parkeerden. ,,We roepen u op om dat NIET te doen omdat het verkeer daar vastloopt", schreef hij in zijn noodbevel. De burgervader zei er begrip voor te hebben dat mensen naar het vastgelopen containerschip kwamen kijken maar vroeg nieuwsgierigen om 19.10 uur niet meer naar de plek van het incident toe te gaan. Mensen die zich daar al bevonden, werd gevraagd er te blijven. ,,Dit heeft te maken met voorzorgsmaatregelen om de hulpverlening goed te kunnen uitvoeren als het nodig is", zo luidde het in het noodbevel

Maatregelen

Het bevel gold voor de omgeving van de plek waar het containerschip lag. De politie kondigde verkeersmaatregelen af waaronder eenrichtingsverkeer en een parkeerverbod aan één dan wel twee zijden van bepaalde wegen. Politieagenten en verkeersregelaars zagen toe op een goede doorstroming van het verkeer. De burgervader verzocht belangstellenden hun aanwijzingen op te volgen.

De CSCL Jupiter was onderweg van Antwerpen naar Hamburg. Het onder de vlag van Hong Kong varende schip is gebouwd in 2011, is 366 meter lang, 51 meter breed en heeft een laadvermogen van ruim 155.000 ton. Het schip heeft volgens Marinetraffic een diepgang van 13,7 meter.  

  1. Winterweer: sneeuw en ijzel, code geel van kracht, gladheid zorgt voor ongelukken
    UPDATE

    Winterweer: sneeuw en ijzel, code geel van kracht, gladheid zorgt voor ongelukken

    De sneeuw en de gladheid heeft voor ongelukken gezorgd. Zo waren er aanrijdingen op de A4 ter hoogte van Rijswijk, op de A12 bij Nootdorp en op de A27 bij Houten. Bij het ongeluk op de A4 viel een gewonde.In Ter Aar en Boskoop kwamen auto’s in de sloot terecht. De bestuurders kwamen met de schrik vrij. Ook in het Noord-Hollandse Breezand schoof een auto een sloot in. De bestuurder van deze auto werd echter niet aangetroffen